Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Als je eenmaal de juiste persoon hebt gevonden, is de liefde niet moeilijk”

“Als je eenmaal de juiste persoon hebt gevonden, is de liefde niet moeilijk”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder


Rosanne Janssen (1973, Maastricht)/ informatiemanager bij de faculteit psychologie en neurowetenschap en OBP-lid van de faculteitsraad/ getrouwd met Theun/ woont in Maastricht

Ik ben een goede vriendin omdat… ik gezellig ben, de gangmaker van de groep. Ik ben gewoon leuk, haha. Normaal ben ik niet zo arrogant hoor.

Favoriete leeftijd? Nu denk ik, ik hoef niet opnieuw achttien te zijn en het allemaal nog eens te doen. Mijn minst favoriete leeftijd was dertig. Ik had huisje, boompje, beestje, maar geen man en dat wilde ik wel graag. Datzelfde jaar ontmoette ik mijn man. Veertig worden vond ik dan weer helemaal niet erg.

Belangrijkste les van je ouders? Ik heb het niet per se van mijn ouders geleerd, maar het was voor jezelf opkomen. Tijdens mijn opleiding en later werk in de IT was ik vaak de enige vrouw in een mannenwereld. Dan moet je jezelf waarmaken. Wat ik wel van huis uit heb meegekregen is een gevoel van waardigheid, dat ik er mag zijn. Mijn ouders zeggen altijd dat ze trots op me zijn.

Grootste angst? Ik heb faalangst, kan me druk maken over de vraag ‘heb ik het wel goed gedaan?’. Ik mag er als persoon zijn, maar dat betekent niet dat ik alles weet of goed doe.

Wat mensen niet van mij verwachten. Dat ik sinds mijn veertiende toneel speel, al die tijd bij dezelfde vereniging. Ik was toen best verlegen, nu nog wel eens in gezelschap. Vroeger ging ik voor de grootste rol, nu voor die met de minste tekst. Het kost veel tijd, je moet je er helemaal aan geven. Soms sla ik een jaar over. Dan werk ik achter de schermen. Het leukste vind ik kluchten, vooral als ik een typetje mag spelen. Zoiets blijft mensen lang bij.

Introvert of extrovert? Ligt eraan waar het over gaat. Soms ben ik heel open, ik durf me kwetsbaar op te stellen. Maar is iets privé dan is het ook echt privé.

Er gaat niets boven Maastricht. Ik ben geboren in Maastricht en heb hier bijna mijn hele leven gewoond. Ik heb samengewoond in Bemelen en op kamers gezeten in Smeermaas, maar dat was het. Hier is mijn leven, hier zijn mijn herinneringen en de mensen om wie ik geef, het voelt vertrouwd. Dus ja, Maastricht is mijn eerste keus. Maar was ik in Utrecht geboren, dan had ik dat gezegd.

Ik had graag een zus gehad. Ja, dat was heel fijn geweest. Als enig kind sta je er alleen voor als er bijvoorbeeld iets met je ouders is. Er is niemand op wie je kunt terugvallen. Maar ik heb een nichtje met wie ik veel op trek. Ze werkt in het AZM, soms gaan we samen lunchen. Met Kerst kwam ze ook met haar gezin. Ik was zelfs aanwezig bij de geboorte van haar zoon.

Kinderen: leuk, maar ik ben blij als ze weer naar huis gaan. We hebben geen kinderen. Dat hadden we wel gewild, maar het is niet gelukt. De medische molen wilden we niet in, we besloten dat het zo oké was. Uiteindelijk zijn we ook gelukkig zonder. Het heeft natuurlijk ook voordelen. Een reis van drie weken naar Amerika, dat gaat makkelijker zonder kinderen.

Wie vindt jou niet aardig? Ik hoop niet veel mensen. Ik wil graag aardig gevonden worden, pas me ook aan zodat mensen me aardig vinden. Dat is misschien niet mijn beste kant. Die faalangst komt hier ook om de hoek kijken. Ik ben onzekerder dan mensen denken. Ik hoor soms dat het lijkt alsof ik heel duidelijk weet wat ik wil, maar dat valt tegen.

Ik ben one of the guys. Ja, vroeger al. Ik ging hutten bouwen met de jongens uit de straat. Mijn zakgeld ging op aan spijkers. Ik ben een echte bèta. Als ik niet per se op mijn achttiende had willen gaan samenwonen dan was ik wiskunde gaan studeren. Maar dat was er niet hier in de buurt. Ik heb even kennistechnologie in Maastricht gestudeerd, maar dat was toen nog niet de opleiding die het nu is. Uiteindelijk werd het hbo Information Research Management en later de master technische informatica aan de Open Universiteit.

Wat wil je aan jezelf veranderen? Mijn gewicht. Dat is altijd een gevecht geweest. Het gaat op en neer. Ik kan heel goed afvallen, maar uiteindelijk hou ik toch meer van lekker eten.

Mijn geld gaat op aan… vroeger aan boeken, maar sinds ik een Kobo Plus-abonnement heb hou ik geld over. Daarmee kun je onbeperkt e-boeken lezen. Ik lees heel veel, afgelopen jaar 75 boeken. Dat hou ik bij op Goodreads, mijn favoriete site. Daar kijk ik ook wat mensen die dezelfde boeken als ik lezen nog meer leuk vinden. Ik hou van thrillers; Stephen King, Karen Slaughter. Biografieën vind ik ook leuk, die van Phil Collins en Steve Jobs. Maar ik lees alles wat los en vast zit. Ik ben heel breed geïnteresseerd, er is weinig wat ik niet leuk vind. Nu gaat mijn geld vooral op aan etentjes buiten de deur, daar houden mijn man en ik van. Sushi is favoriet.

Moeilijkste aan de liefde. Als je de juiste eenmaal gevonden hebt, is het niet moeilijk. Het hoeft geen 100 procent match te zijn, maar het gevoel moet goed zijn. Iemand die op dezelfde manier in het leven staat. Die persoon vinden, dat vond ik het lastigste.

Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)