Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Boerenkoolstamppot, kienen en 5000 liter bier

Boerenkoolstamppot, kienen en 5000 liter bier

Photographer:Fotograaf: archief Envida

Ouderen eten bij Circumflex

MAASTRICHT. “Het eten is lekker, maar straks wil ik wél een biertje”, lacht een oudere man met een bril naar een lid van studentenvereniging Circumflex. Hij en dertien andere bewoners van verzorgingshuizen in Maastricht hebben net gehoord dat er vijfduizend liter in de kelder ligt, dus dat moet er wel vanaf kunnen. De ouderen zijn deze zondag 13 januari uitgenodigd door de goededoelencommissie van de vereniging voor een warme lunch en een potje kienen.

“We wilden graag iets doen voor de stad”, vertelt Janne Lemmens, commissaris Intern bij Circumflex. De Week tegen Eenzaamheid (in oktober) zorgde voor de inspiratie voor dit initiatief. Lemmens belde met wat zorgorganisaties en Envida had interesse. “We wilden er eerst een dinertje van maken, maar zij adviseerden ons om het simpel te houden. Daar doe je de mensen het meeste plezier mee.”

Dus zit iedereen – studenten en ouderen door elkaar heen – nu achter een bord boerenkoolstamppot met worst, gemaakt in de eigen keuken van Circumflex. Vooraf heeft voorzitter Daan ten Haaf een rondleiding gegeven door de sociëteit aan de Capucijnenstraat en uitgelegd hoe dat nou eigenlijk werkt, zo’n studentenvereniging. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een jaarclub en een dispuut? En hoe zorgen ze ervoor dat ze goede vrienden met de buurt blijven?

Toch blijven er nog genoeg vragen over. “Moeten jullie dat nu allemaal verplicht aan”, vraagt een man, wijzend op de ingelijste vestjes die aan de muur hangen. “Dat vind ik wel streng hoor.” “Daar kiezen we zelf voor”, lacht de studente terug. Ze legt uit dat de vestjes alleen voor commissieleden zijn, maar dat ook de gewone leden een dresscode hebben tijdens borrels: jasje, dasje met een blauwe broek of rok. Meneer vindt het nog steeds streng. “Of is het zoals bij een harmonie? Dat jullie trots zijn dat je hierbij hoort, trots op je uniform?” Daar kun je het inderdaad mee vergelijken, knikt de studente.

Straks gaat het kienen (bingo voor de niet-Limburgers) beginnen. De prijzen – mini-cactusjes, chocola, een puzzelboekje – liggen al klaar op een statafel. “Een van onze leden is een echte Maastrichtenaar, hij gaat het presenteren”, vertelt Lemmens. Ze wordt onderbroken door een van de begeleiders van Envida, die haar wil bedanken voor de middag. “De mensen voelen zich op hun gemak, dat merk je. Het is echt een uitje voor ze.”

Het wordt bevestigd door iedereen aan tafel, al wil een mevrouw wel iets opmerken. “De gemeente zou veel meer voor jullie moeten doen”, zegt ze beslist. “Kijk nou, hoe donker het hier binnen is. En er is helemaal geen tuin.” 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)