Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Boef

Boef

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

“Hé juffie, wat zit je haar leuk vandaag.” Het is maandagmiddag en één van de leerlingen die ik begeleid in het gymnasiumhuiswerkklasje is in een brutale bui. Ik glimlach, “dankjewel jongen”, en gebaar dat hij naar zijn stoel moet lopen. Als hij maar van de gang af is, weg van zijn vrienden, dan gaat hij op een gegeven moment wel aan zijn huiswerk. Het is in ieder geval een goed teken dat hij aan het begin van de dag vooraan is gaan zitten, vlakbij mijn bureau. Dat betekent dat hij wil werken, hopelijk.

“Juffie, wat voor muziek luister jij eigenlijk?” Meteen spitsen de twee andere leerlingen in het lokaal hun oren. De leerling die vooraan zit kijkt me grijnzend aan, de cap van zijn petje ietwat omhoog getikt. Even twijfel ik. Dit werk is soms een beetje te vergelijken met het uitwerken van een oorlogsstrategie. Als ik antwoord geef zijn alle drie de leerlingen even afgeleid, wat betekent dat het hierna moeite kost om ze weer aan het werk te krijgen. Aan de andere kant, het lokaal is vrij leeg, dus de kans dat mijn antwoord een enorme chaos zal ontketenen is klein. Ook weet ik uit ervaring dat geen antwoord geven vaak leidt tot aandringen, wat voor nog meer (onnodige) onrust zorgt. Ik kan dus maar beter gewoon antwoorden.

“Ik luister van alles eigenlijk. Een beetje techno, rap, filmmuziek, Franse chansons…” er klinkt gegiechel. “Rap!” roept de jongen vooraan. “Welke artiesten dan?” Ik denk even na. Waarom krijg ik opeens de enorme drang om mezelf te bewijzen? Deze jongens zijn vijftien en het maakt weinig uit of ze mij cool vinden of niet. Ik maak een weekplanning voor ze, overhoor woordjes en veins boosheid als ze langer dan een half uur pauze houden. Meer hoeft onze relatie niet voor te stellen. En toch denk ik strategisch lang na over het antwoord. “Boef?” mompel ik. Nu ga ik wel heel erg ver om indruk te willen maken. Ik herinner me artikelen getiteld “muziek van Boef is een constante aanval op de vrouw” en “Boef noemt vrouwen hoeren online”. Ik ken slechts één nummer, waarom noem ik zijn naam?

“Boef? Van dat nummer Pussy nigger kom niet met je drama? Ik knik, hopend op erkenning. “Hmm”, zegt de jongen vooraan, “niet zo stijlvol juf. Die gast is super vrouwonvriendelijk. Jammer”. En hoofdschuddend gaan alle drie de jongens weer stilletjes aan het werk.

Cato Boeschoten

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)