Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Van iemand houden is nooit verkeerd

Van iemand houden is nooit verkeerd

Die Nashvilleverklaring heeft mij nogal verbaasd. Niet vanwege de inhoud - daar is namelijk niks nieuws aan. Wat mij vooral trof is de ophef erover. Hoe kun je niet weten dat Neerlands gristenen er zo over denken? Hun partij, de SGP, haalt al vanaf 1929 twee tot drie zetels in de Tweede Kamer - dat is ruim één tot bijna 2 procent van de stemmen. En dan roept zo’n D66-minister dat het ondertekenen van die verklaring een stap terug in de tijd is - alsof iedereen na verloop van tijd haar standpunt over zou moeten nemen.

Of die olijkerd die in de NRC Wilders en Baudet verweet wel de mond vol te hebben over homofobe moslims, maar nu stil te zijn. Dat klopte wel, maar over wat - niet eens zo heel - orthodoxe moslims van homo’s vinden had ik hem weer niet gehoord. En ook niet over het orthodoxe Joodse standpunt, om over het ultra-orthodoxe maar te zwijgen. Soms bang om van vreemdelingenhaat of antisemitisme beticht te worden?  

Persoonlijk moet ik altijd een beetje grinniken om mensen die denken zo heel precies te weten wat God wel en niet wil. Mij zou ‘t niet verbazen als juist die arrogantie Hun Lieve Heer een gruwel is. Voor mijzelf hoop ik trouwens dat het een heel Stoute Dame zal blijken te zijn - een transgender zou ik een ongelooflijk goede grap vinden - maar wat die ervan zou vinden, weet ik natuurlijk niet.

Wel weet ik hoe ik er zelf over denk: van iemand houden is nooit verkeerd. En als die ander dat ook van jou doet: van harte gefeliciteerd zou ik zeggen, geniet van elkaar. Iets beters heeft het leven niet te bieden. Maar dan moeten de anderen je natuurlijk wel de ruimte daarvoor gunnen, en door het gehuil over die verklaring zou je bijna gaan denken dat die onverdraagzame ondertekenaars homoseksuelen en transgenders wilden gaan discrimineren. Maar dat stelden ze niet voor. En dat was de kritiek ook niet: wel dat die verklaring het gereformeerden moeilijker zou maken voor hun geaardheid uit te komen. Ja, dat zal best, voor het afwijken van wat ‘men’ om je heen vindt, betaal je al gauw een prijs, en soms een hoge. Maar als daarom dat handjevol gereformeerden niet meer zou mogen verklaren wat zij geloven, begin ik me af te vragen wie hier eigenlijk onverdraagzaam is. De vrijheid van meningsuiting geldt immers niet alleen voor de eigen parochie.

Nico Baakman, wetenschappelijk medewerker European Studies

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)