Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Aanrijding met een indiaan

Aanrijding met een indiaan

The Doors: Riders on the Storm

Riders on the Storm van The Doors is het eerste nummer waarvan Therese Grohnert (26), onderzoeker bij de School of Business and Economics, zich kan herinneren dat ze het mooi vond. Ze was vier toen ze voor het eerst hoorde, tijdens een van de vele nachtelijke autoritten met haar vader.

“Een jaar nadat de Muur was gevallen, vertrok mijn moeder vanuit Oost-Berlijn, waar we woonden, naar de Bondsrepubliek om een baan te zoeken. Dat lukte: ze vond werk als textielontwerper in de buurt van Venlo. Mijn vader en ik bleven in eerste instantie achter in Berlijn, wel gingen we eens in de vijf, zes weken bij mijn moeder op bezoek. We reden dan ’s nachts, niemand op de weg, vaak in de regen, met goede muziek zoals The Doors. Mijn vader is een grote muziekliefhebber, hij heeft op de zwarte markt in Oost-Berlijn ooit een fiets ingeruild voor een dubbel-album van Neil Young.”

Riders in the Storm is in twee opzichten treffende automuziek. In de eerste plaats - ietwat luguber maar toch - omdat het nummer volgens Grohnert geïnspireerd is op een verkeersongeluk waar zanger Jim Morrison op z’n tiende getuige van was. Het betrof een aanrijding waarbij een indiaan in traditionele kleding het leven liet. A Killer on the road.

“Tegelijk gaat het nummer over de weg in het leven, over plannen maken, onzekerheid, controle. Het nummer raakte mijn vader in die tijd, besefte ik later, omdat hij zijn land kwijt was, ineens niet meer in een communistisch systeem leefde, en zijn vrouw miste.”

Het nummer is van 1971, en stond op het album L.A. Woman. Het verscheen een paar weken voordat Jim Morrison overleed, waarschijnlijk aan een combinatie van drugs en lichamelijke kwalen. “Wat ik aan Riders on the Storm zo mooi vind, is die combinatie van onrust en rust, van dat onweer en die regen in de intro en het kalme ritme dat daarop volgt. Ik luister het niet heel vaak, maar het staat wel op mijn mp3-speler, in de map ‘muziek van vader’.”

Studenten en staf vertellen over een muziekstuk dat een speciale betekenis voor hen heeft

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)