Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Rookverbod op Randwijck vanaf 2021

Rookverbod op Randwijck vanaf 2021

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

MAASTRICHT. Per 1 januari 2021 mag op de hele Health Campus in Randwijck niet meer worden gerookt. In en rondom het ziekenhuis mag dat in 2020 al niet meer. Althans, dat is het streven. De UM steunt de plannen van het ziekenhuis, zegt collegevoorzitter Martin Paul. Binnenkort zal het college van bestuur de medezeggenschapsorganen bij de antirookplannen betrekken.

De antirookplannen zijn nog niet openbaar; de raad van bestuur van het ziekenhuis heeft ze al goedgekeurd, maar nu buigt de cliëntenraad en de Commissie Medisch-Ethische Aangelegenheden zich erover. Het gaat om een uitgebreid pakket van maatregelen. Alle rookplekken in en om het gebouw verdwijnen, maar tegelijk wordt voorlichting en hulp geboden aan rokers die willen stoppen. Ook is er de optie om rokers een beloning in het vooruitzicht te stellen, zoals eerder getest in het Maastrichtse Catch-onderzoek.

De UM onderschrijft de maatregelen van het ziekenhuis, ook als het gaat om het rookvrij maken van de Health Campus in 2021. De binnenstadfaculteiten volgen in een later stadium, zegt collegevoorzitter Martin Paul. “In Randwijck kunnen we ervaring opdoen met bewustwording, voorlichting en steun bij het stoppen-met-roken. Wat je niet wilt, is dat het probleem zich verplaatst. Dat rokers vaker thuis gaan werken, en misschien kleine kinderen mee laten roken. Ook wil je niet dat studenten en medewerkers stiekem een sigaret opsteken.”

De UM is niet hoofdverantwoordelijk voor de gezondheid van haar medewerkers en studenten, zegt Paul. “Dit is geen Noord-Korea, maar ik zie het wel als onze verantwoordelijkheid om mensen te wijzen op de risico’s van ongezond gedrag en hen te helpen van hun verslaving af te komen. Uit alle onderzoek komt naar voren dat stoppen met roken het beste is wat je kunt doen om je gezondheid te verbeteren.”

Dat de universiteit meelift op de plannen van het ziekenhuis, is volgens Paul te kort door de bocht. “De plannen zijn tot stand gekomen met behulp van expertise van onze onderzoekers. Maar het ziekenhuis heeft wel het initiatief genomen.”

Hoe complex een antirookcampagne is, heeft Paul in Berlijn gezien, als decaan van de medische faculteit van het Charité ziekenhuis. “Charité zat tien jaar geleden al in haar maag met patiënten die met infuus vóór het gebouw zaten te roken. Soms net nadat een been was geamputeerd. Al snel bleek: op vele fronten waren maatregelen nodig. Rookvrije zones instellen, voorlichting geven, in de kiosk geen sigaretten meer verkopen. Een verbod alleen werkt niet.”

 

Zie hier het uitgebreidere verhaal

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)