Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Wat kun je uit een foto halen?

Wat kun je uit een foto halen?

Photographer:Fotograaf: Hoe zou je deze politicus omschrijven als je hem alleen van een foto kende? Ambitieus? Vriendelijk? Capabel?

Studentenonderzoek

MAASTRICHT. Hoe omschrijf je iemand die je alleen kent van een foto? Vriendelijk? Autoritair? Betrouwbaar? Capabel? Dat was de centrale vraag in het Marble-onderzoek van Roderick Bronzwaer, die in juli de bachelor psychologie afrondde. Hij ging ervoor naar Hongkong, waar hij proefpersonen foto’s van Nederlandse en Hongkongse politici liet zien en hen vroeg eigenschappen aan te kruisen die volgens hen hoorden bij de mensen op de foto. Ook werd gevraagd of ze op iemand zouden stemmen. “Het voordeel van politici is dat je het kunt controleren met de daadwerkelijke stemmen die iemand heeft gekregen. Zo kun je zien of het oordeel van de proefpersonen overeenkomt met dat van mensen die degene op de foto wel kennen.” Medestudent Lonneke Ram deed ondertussen hetzelfde in Maastricht met Nederlandse proefpersonen.

“Dit onderzoek is eerder gedaan door een Amerikaan met Amerikanen en Japanners”, vertelt Bronzwaer.  “Wij hebben het herhaald met een paar kleine veranderingen. Zo kregen mensen in het oorspronkelijke onderzoek alleen foto’s van mannen te zien en bij ons van mannen en vrouwen.” Lonneke Ram keek naar de sekseverschillen (“De leidersstereotypen kloppen: mannen werden eerder gezien als krachtig en competent.”) en Bronzwaer onderzocht de culturele verschillen.

Hij concludeerde dat Nederlanders vaker iemand warme persoonlijkheid noemen dan Chinezen. “Iets wat niet uit het originele Amerikaanse onderzoek is gekomen.” Bronzwaer heeft er een theorie over. “Ik denk dat het komt doordat Aziaten holistisch denken: ze beoordelen iets op de relatie met de omgeving. Uit alleen een foto halen ze dus niet zoveel en betrouwbaarheid of warmte is moeilijk van iemands gezicht af te lezen. Westerlingen denken doorgaans analytisch: ze focussen op datgene waar ze een oordeel over moeten vellen.”

Bronzwaer geeft meteen toe dat, om zeker van zoiets te zijn, er meer onderzoek gedaan moet worden. Zijn project ging niet altijd over rozen. “De proefpersonen mochten de mensen op de foto nog nooit hebben gezien. In Maastricht kregen ze dus gemeentepolitici uit Amsterdam voor hun neus, maar in Hongkong was het lastiger. Als er iemand herkend werd lieten we de foto uit de resultaten, maar we hadden eigenlijk de proefpersoon eruit moeten laten.”

Het vinden van proefpersonen was echter ook niet makkelijk. “Chinezen durven geen nee te zeggen, dus als ik vroeg of iemand mee wilde doen zeiden ze allemaal ja. Vervolgens kwam misschien 20 procent daadwerkelijk opdagen.” Het heeft zijn enthousiasme voor onderzoek niet getemperd. “Het lijkt me mooi om een PhD te doen.”

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)