Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Kijk nooit weg!

Kijk nooit weg!

Film: Werk ohne Autor

Inhoud: Kunstenaar Kurt Barnert (Tom Schilling) probeert zijn eigen stijl te vinden in de schilderkunst. Eerst in het oostelijk deel van Duitsland dat achtereenvolgens het nationaal-socialisme en het communisme over zich heen krijgt, en daarna in het kapitalistische westen. Daarbij wordt Barnert ook nog eens geconfronteerd met een schoonvader - professor Seeband (Sebastian Koch) - die geen schone handen blijkt te hebben.

Het werk staat als een huis.

  • Met Werk Ohne Autor, geïnspireerd op het leven van schilder Gerhard Richter, is Florian Henckel von Donnersmarck terug op vertrouwd terrein. Net als zijn kraker Das Leben der Anderen (2006) gaat deze film over de verhouding tussen kunst en politiek. Het gaat steeds over stellingname: ten opzichte van kunst, politiek en de houding van kunstenaars tegenover die poltitiek. Niet voor niets is het credo van de film, in de woorden van  Kurts tante Elizabeth: Sieh nie Weg! Dat is de boodschap die het publiek zich eigen dient te maken.
  • Werk ohne Autor wordt met zijn lengte van ruim drie uur een kroniek van de twintigste-eeuwse geschiedenis van Duitsland.
  • De film is epischer van aard dan het intieme Das Leben der Anderen, maar inhoudelijk staan beide films erg dicht bij elkaar. Von Donnersmarck gelooft in de kracht en het belang van kunst. Kurts zoektocht naar een eigen stijl leidt uiteindelijk tot de ontmaskering van professor Seeband. Kurt mag die ontmaskering enkel vermoeden maar wij als kijker weten het zeker. De straf en de veroordeling blijven uit, het gaat de regisseur om de ontmaskering: het feit dat er waarheid is, hoe verschrikkelijk ook, is altijd mooi.
  • De cast is geweldig en levert fantastisch werk af. Tom Schilling speelt uitstekend als Kurt en Sebastian Koch was zelden zo verontrustend. De grote revelatie is Saskia Rosendahl als Elizabeth, ondanks haar kleine rol. Rosendahl gooide al hoge ogen met Lore (2012) en ook nu is haar kwetsbaarheid bijna aanraakbaar.

Aan de negatieve kant.

  • 188 minuten is wel heel erg lang.

Slotoordeel: Werk ohne Autor is een indrukwekkende film met een aantal onvergetelijke scènes en een belangrijke boodschap: Sieh nie Weg!

Jan Salden, docent filmtheorie aan de Maastricht Academia of Media, Design & Technology

 

Zie hier het filmprogramma van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)