Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Duur water

Duur water

Medewerkerscolumn

‘Asbest is geschikt als behandeling tegen longkanker, omdat het longkanker veroorzaakt in gezonde personen’. Hoewel dit absurd klinkt, noemen we dit het gelijksoortigheidsbeginsel en dat beginsel is de kern van homeopathie. Homeopathie betekent namelijk: geschikt ter behandeling van een ziekte, als het die ziekte veroorzaakt in gezonde personen.

Daarnaast gelooft de homeopaat in potentiëringen: het verdunnen van stoffen met behoud van de eigenschappen van de onverdunde stof, tot in den treure. Zet een kopje thee, los er een lepeltje suiker in op en u hebt zoete thee. Als u wat zoete thee in een nieuw kopje thee lepelt, is deze aanzienlijk minder zoet, mocht u überhaupt nog suiker proeven. Hoe verder u verdunt, hoe minder suiker er overblijft in uw nieuwste mengsel. De potentiëringstheorie vertelt u echter dat kopje acht nog even zoet is als kopje één. Verkoop van homeopathische middelen is dus effectieve marketing, klanten houden de gezondheidswinkels immers draaiende.

Neem oscillococcinum, zogezegd bij griep: korrels met theoretisch wat hart- en leverextract van de muskuseend. Het is moeilijk te bevatten hoe ‘gepotentiëerd’ dit middel is, maar hierbij toch een poging: als ieder individu op aarde elke seconde 1 miljard doseringen krijgt, gedurende 5 miljard jaar, dan nog heeft niemand ook maar een deeltje ‘werkzame’ stof binnengekregen. Voor dit middel is niet alleen de werkzaamheid onbewezen, zoals bij alle homeopathische middelen, maar de onwerkzaamheid is zelfs bewezen. Het baat u dus gegarandeerd niet, en schaadt vooral uw portemonnee. Zogenaamde gezondheidswinkels mogen ze gerust Duur Water & Kwakzalfjes noemen, want de enige gezondheid die erop vooruit gaat is de financiële, van de eigenaar welteverstaan.

Het is simpel: de bewezen effectieve homeopathische geneesmiddelen noemen we geneesmiddelen, de rest is hoogstens placebo. Onze geneeskunde kan nog geen verkoudheid genezen, maar dat willen we wel graag. Daarom rekenen mensen ondertussen wel 30 euro af voor een minuscuul flesje water met oneindig verdunde bovem de stercore of andere onzin tegen een loopneus. De complimenten van Jomanda zijn voor een tientje extra los verkrijgbaar. In de horeca verkopen ze volgens ditzelfde vraag en aanbodprincipe ook peperdure flesjes water. Maar dat wordt tenminste gewoon verkocht als water.

Thijs Compeer, docent faculteit Health Medicine and Life sciences

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)