Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Blauwe maandag

Blauwe maandag

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Ik heb griep. Echt van die knallende, betonblok-in-je-hoofd-achtige rotgriep. Vrij passend op een dag als vandaag, het is namelijk Blue Monday. Als ik het begrip google krijg ik al snel allemaal kortingen aangeboden. “Verbreek je blauwe maandagsleur en vlieg naar de Bahama’s!” en “Blue Monday? Blue KLM Wereldwijde Korting zul je bedoelen!” Ik weet niet zo goed of ik moet lachen of huilen van deze slogans. Ik heb me namelijk voorgenomen een jaar niet te vliegen. Vanwege het milieu enzo.   

Om de tijd te doden kijk ik de laatste uitzending van het NOS journaal terug. Dit doe ik wel vaker als ik een paar minuten te spenderen heb, en het feit dat ik actuele informatie van een uur geleden aan het opzuigen ben voelt een beetje ongemakkelijk. Alsof je net ná een feestje op komt dagen, en de overgebleven feestgangers vrolijk samenvatten wat voor geweldige dingen je gemist hebt die avond. Ik tune in naar Annechien Steenhuizen van de NOS. Wat is dat toch een prachtige dame. Soms, als ze bijvoorbeeld een zwart maatpak aan heeft met een subtiel krijtstreepje en bijpassende zwarte pumps, wens ik weleens dat ik een dagje kon ruilen met haar man. Alleen al om die wereldstem één keer te horen zeggen: “Schat, ik ren nog even naar de Ekoplaza want onze muesli is op.” En om dan dat perfecte korte kapsel onder een muts te zien verdwijnen voor ze de deur uit beent. Wat een vrouw.

Anyway, het journaal. Blijkbaar stond er vannacht een rode maan aan de hemel. Annechien glimlacht als ze het nieuwsitem aankondigt. Volgens mij vanwege de ironie: een rode maan op een blauwe maandag. Sterrenkijker Rijk-Jan noemt het fenomeen een “superwolfbloedmaan”, wat me doet denken aan de vampierboeken die ik als ongelukkige tiener verslond. “De maan staat momenteel in de schaduwkegel van de aarde, waardoor ‘ie dus bloedrood kleurt.” Als Rijk-Jan vermeldt dat de volgende rode maan pas weer in 2029 te zien is, krijg ik het idee dat ook ik in de schaduwkegel van de aarde ben beland. Dat wereldwonder heb ik vannacht dus mooi gemist met mijn grieperige slaaphoofd.  

Om mezelf op te vrolijken google ik naar artikelen over Annechien. Grinnikend scrol ik door een stuk met de titel “NOS nieuwslezeres Annechien Steenhuizen verwisselt pumps voor sneakers tijdens de uitzending”. Ik probeer te bedenken waar ik op deze Blue Monday ook alweer zo tegenop zag. O ja, een column schrijven.

Cato Boeschoten

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)