Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

T-shirts voor ziekenhuismaaltijden

T-shirts voor ziekenhuismaaltijden

Photographer:Fotograaf: archief Chakula Uponya

MAASTRICHT. Twee jaar geleden won Victoria von Salmuth, nu promovenda bij de Faculty of Health, Medicine and Life sciences, toen geneeskundestudent, de Student Award voor het Shirati Food Programme. Dit door haar opgezette initiatief in Tanzania verzorgt maaltijden voor patiënten in het Shirati ziekenhuis, dat daar zelf geen budget voor heeft. Nu heeft ze een nieuw project opgezet om geld op te halen voor het Food Programme.

Het begon de avond voordat Von Salmuth afgelopen voorjaar naar Tanzania zou vertrekken. “Wanneer je mensen daar helpt of jarig bent, krijg je vaak stof of kleding cadeau. Het zijn prachtige kleurrijke prints, maar hier doe je ze niet zo snel aan. Ik wilde daar iets mee doen.” Dat besprak ze met geneeskundestudent Tom Phillips en samen kwamen ze op een idee. “Het Food Programme is deels afhankelijk van particuliere donaties. Ik speelde al langer met het idee om een product te ontwikkelen. Ik vind het leuk als mensen iets krijgen voor hun geld.”

Het plan ontstond om T-shirts te maken. Simpel zwart of wit, maar met een borstzakje gemaakt van de stoffen uit Tanzania. “We hebben een bedrijf gevonden dat in India de basic shirts maakt van biologisch katoen op een heel duurzame manier, door hernieuwbare energie te gebruiken bijvoorbeeld”, vertelt Phillips. “Mijn moeder in Engeland naait de zakjes en de labels erop. Met natuurlijk de naam die we de lijn hebben gegeven: Chakula Uponya (voedsel heelt).”

Er zijn tweehonderd shirts gemaakt, die te koop zijn bij Cato by Cato en With Love Burrito. “Plekken waar veel studenten komen. Het enige nadeel is dat je shirt naar eten ruikt”, lacht Phillips. Een T-shirt kost 30 euro, een mouwloze top 25, daarvan gaat 5 euro naar het goede doel.

Von Salmuth en Phillips willen de lijn graag uitbreiden. “Kapjes die chirurgen dragen, hoesjes voor je telefoon of laptop, portemonnees, tasjes”, zegt Phillips. “Er zijn heel veel mogelijkheden”, voegt Von Salmuth eraan toe. “Maar we wilden eerst kijken hoe het precies werkt en een productielijn opzetten. Nu we de basis hebben, kunnen we verder.”

Ondertussen is het Shirati Food Programme steeds verder gegroeid. Kreeg in 2017 nog 60 procent van de patiënten zes dagen in de week een maaltijd, nu is dat zeven dagen per week voor 75-80 procent. Von Salmuth: “En we hebben een duurzame tuin aangelegd die de keuken voorziet van groenten en fruit.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)