Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UM gaat intensief samenwerken met University of York

Vrijdagochtend symposium: Bridges over Brexit

MAASTRICHT. Nu de onzekerheid rond de Brexit toeneemt kondigen de Universiteit Maastricht en de Universiteit van York een intensieve samenwerking aan. De twee universiteiten investeren de komende drie jaar 3 miljoen Britse pond, een dikke 3 miljoen euro, in gezamenlijke onderzoeksprogramma’s en postacademisch onderwijs. Komende vrijdagochtend,voorafgaande aan de diesviering, organiseert de UM in aanwezigheid van een delegatie uit York een ochtendsymposium ‘Bridges over Brexit: How can universities respond to a changing political landscape?’.  

 

Over drie jaar, zo luidt de verwachting, is de mist rond Brexit opgeklaard. De nu aangekondigde investering moet die periode overbruggen. Britse universiteiten vrezen de gevolgen van Brexit: geen toegang meer tot Europese onderzoeksfinanciering zoals het Horizon 2020-programma, dat binnenkort afloopt, geen Europese studenten- en stafuitwisseling meer. De Universiteit van York is dan ook niet de enige Britse instelling die samenwerkingsverbanden zoekt met partners in de EU.

Maastricht en York hopen met deze alliantie bij voorbaat de negatieve gevolgen van de aangekondigde uittreding te verzachten. De Universiteit van York haalt nu zo’n 15 procent, iets meer dan 10 miljoen pond, van haar jaarlijkse researchgeld uit Brussel, en driehonderd van haar studenten zijn ingeschreven bij universiteiten elders in Europa. De deal met de UM geeft de zekerheid dat de mobiliteit van staf en studenten enigszins overeind blijft en dat via Maastricht de deur naar EU-onderzoeksgeld in ieder geval niet geheel dicht zal slaan. Omgekeerd kan de UM van Brits onderzoeksgeld profiteren.

Bestuursvoorzitter Martin Paul van de UM maakt zich al geruime tijd druk over de in zijn ogen onzalige Brexitplannen en hun gevolgen voor de wetenschappelijke wereld en “de collega’s in het Verenigd Koninkrijk. Wij nemen onze verantwoordelijkheid, buiten de politiek om”, verklaart hij.

Het nieuws van deze verregaande samenwerking om de toekomst van de Universiteit van York ‘Brexit-proof’ te maken laat ook de Britse pers niet onberoerd. The Times suggereert dat York hiermee haar eigen ‘Maastricht Treaty’ heeft gesloten in een periode van “groeiende paniek over de condities waaronder het VK de EU zal verlaten”.

HOP, Wammes Bos

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)