Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Zelf

Zelf

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

In mijn kamer, boven mijn bureau, hangt een kaart van Nederland. De Nieuwe Eerste Nederlandsche staat in grote letters bovenaan: verwijzend naar de eerste Nederlandse levensverzekering. Flevoland ontbreekt, wat betekent dat de landkaart zeker een halve eeuw oud is. Misschien wel meer.

Rechts van de prent hangt een dode cactus waaruit een nieuw stekkie is ontsprongen, in zo’n glazen vaasje dat je aan de muur kan bevestigen. Daaronder een lepeltje dat ik meenam uit de keuken van mijn Australische woongroep (als aandenken), mijn twee gitaren, een brede spiegel en een plank vol oude fototoestellen van mijn opa.

Al deze dingen zal ik komende week in dozen stoppen. De breekbare objecten wikkel ik in kranten, de fotolijstjes gaan tussen mijn kleren. Ik moet beslissen of ik de lamp van mijn ouders meeneem, of ik dat stomme winkelmandje dat dient als papierbak nog wil houden, en krijg ik dat boeketje gedroogde rozen wel heelhuids mee naar de volgende locatie: mijn eerste eigen woning in Amsterdam?

Het voelt gek, want ik ben letterlijk mijn kinderkamer aan het opdoeken. Het bed waar ik al tien jaar in slaap, de rode stoel die ik voor mijn twaalfde verjaardag kreeg, het tapijt van mijn oma: alles gaat mee. Toen ik naar Maastricht verhuisde was het anders. Ik liet de meeste spullen bij mijn ouders, om zo altijd naar mijn vertrouwde kamer terug te kunnen keren als ik in Amsterdam was. Nu is het een ander verhaal. Nu ga ik echt weg, met alles wat ik bezit.

Dit klinkt allemaal wat melancholisch: alsof het erg is om weg te gaan. Het is natuurlijk ook wel een beetje triest, maar eigenlijk overheerst opwinding. Ik ga met het geld dat ik zelf verdien in een kamer in Amsterdam-West wonen. Ik ga met de koffiebonen die ik zelf gekocht heb een cappuccino voor mijn moeder maken als ze op bezoek komt. Ik ga slapen in het bed dat ik zelf twee trappen omhoog getild heb.

En straks, in mijn nieuwe kamer, zal die prent met de kaart van Nederland weer boven mijn bureau hangen. En af en toe zal ik er grijnzend voor gaan staan, mijn ogen gericht op de hoofdstad, in mijn eerste eigen woning in Amsterdam.

Cato Boeschoten

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)