Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Wetenschappers: universiteiten moeten meer doen voor het klimaat

NEDERLAND. Nederlandse universiteiten moeten hun uitstoot van broeikasgassen drastisch verminderen. In een open brief roept een aantal wetenschappers de universiteiten op om hun klimaatbeleid aan te scherpen en meer te doen voor het milieu.

De zogeheten klimaatbrief staat sinds maandag online en is dinsdagochtend door ruim 140 wetenschappers ondertekend. De 22 initiatiefnemers, onder anderen Ron Cörvers en Wouter van Marken Lichtenbelt van de Universiteit Maastricht, vinden dat juist de universiteiten het voortouw moeten nemen in de strijd tegen klimaatverandering.

Zo zouden ze meer moeten investeren in duurzame energie en milieuvriendelijke oplossingen moeten bedenken voor hun kantines en conferentiediners. Ook stellen de initiatiefnemers voor om geen universiteitsgeld meer te steken in de fossiele industrie.

Minder vliegen

Nederlandse wetenschappers zouden verder minder vaak het vliegtuig moeten pakken als ze naar internationale conferenties gaan of onderzoek doen in andere werelddelen, vinden de initiatiefnemers. Medewerkers van het Maastrichtse instituut UNU-Merit betalen sinds januari van dit jaar al een vliegtax

“Onderzoekers kunnen niet verwachten dat ze serieus worden genomen in het debat over klimaatverandering als ze zelf de maatregelen die ze voorstellen niet uitvoeren. We moeten ons eigen verhaal op orde brengen als we willen dat anderen luisteren”, aldus de initiatiefnemers. Volgens hen is wetenschappelijke autoriteit juist van groot belang in het klimaatdebat. Ze vragen hun collega-academici om de strijd tegen klimaatverandering zichtbaar aan te gaan en te integreren in het onderwijs.

In Denemarken werd een soortgelijke brief in november door zo’n 650 wetenschappers getekend.

 

HOP, Steffi Weber

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)