Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De beste friet van de stad

De beste friet van de stad

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Eten met Eichholtz

We zitten zo’n beetje midden in het carnavalsseizoen, dus de bierconsumptie gaat met de week omhoog. En na bier gaat er weinig boven een goede bak frieten met saus. Een perfecte tijd dus om friet te gaan proeven.

Het is een cliché om met Belgen friet te eten, maar ik doe dat toch. Clichés zijn vaak gewoon waar en uit België komen de echte experts. De twee uitverkorenen zijn Jolien de Bock, student bij Faculteit Health Medicine and Life Sciences en mijn School of Business and Economics-collega Stefan Straetmans. Jolien is atlete en doet een master bewegingswetenschappen met als specialisatie Sports and Nutrition. Zij heeft dus precies de juiste kennis om het nut van een bak friet mee te bespreken. Dat nut blijkt beperkt. Voor duursporters die koolhydraten nodig hebben is pasta driemaal zo efficiënt en dan zonder het vet van friet. Jolien ziet vooral een psychologisch voordeel van friet: voor de sporter die de hele week super-gedisciplineerd moet leven kan het juist goed zijn om zich eenmaal per week te buiten te gaan aan een flinke puntzak. Ik weet niet wat onze psychologen daarvan zeggen, maar het klinkt plausibel.

Zowel Jolien als Stefan associëren friet vooral met goede herinneringen uit hun jeugd. Het gezin Straetmans ging vroeger bijvoorbeeld op de terugreis van de zomervakantie direct friet eten als ze België weer binnenkwamen, bijvoorbeeld in de frietkotten die toen langs de weg naar Martelange stonden. Maar de klad zit erin. De Belgische jeugd van tegenwoordig verkiest de magere frietjes van McDonalds boven de klassieke Belgische dikkerds. En die blijven toch de standaard waar we al het andere mee vergelijken.

Reitz

Met z’n drieën maken we een rondje door de stad. We eten overal een kleine friet met mayonaise en een kleine met zuurvlees. Onze eerste halte is natuurlijk Reitz, op de Markt. Zonder twijfel de bekendste Maastrichtse friettent, met een dagelijkse rij voor het loket. De vraag is of hun reputatie verdiend is. Het is voor een niet-geboren Maastrichtenaar gevaarlijk om iets negatiefs te zeggen over een Maastrichts instituut dat al 110 jaar bestaat. Maar het moet, want het valt tegen. De frieten zijn volgens de verkoper zelf gesneden en daarna gefrituurd in ossewit. Ze zijn niet slecht, maar ook niet geweldig. De mayonaise is vrijwel vloeibaar, zodat de frieten aardig krokant beginnen, maar heel snel tot pudding verworden. Bovendien smaakt de mayo niet naar mayo, maar naar slasaus: veel te zoet. Goede mayonaise is romig, met een subtiele ei- en mosterdsmaak, of met wat citroen. Daar komt dit niet bij in de buurt. Het zuurvlees is wel lekker mals, maar de saus is veel te dun en iets te zuur naar onze smaak.

Teunsje

Ons tweede adres is aan de andere kant van de Maas, in de Wycker Brugstraat, bij Tuutsje van Teunsje. We komen rond etenstijd aan en het is druk, dus we moeten lang wachten. Maar dat is het waard, want de friet is goed en vooral de mayonaise is veel beter. Lekker lobbig en goed van smaak. De friet blijft lang krokant onder de saus. Het zuurvlees is wat minder. Dat is hier vooral zoet, en vrijwel zonder zuur. Het combineert niet lekker met de friet.

Teunsje heeft naast friet een groot assortiment kroketten, dus als bijvangst proeven we een garnalen- en een mosselkroket. De mosselkroket is duidelijk de beste. Die smaakt echt naar zee en bevat veel mossel. De korst is perfect. De garnalenkroket kan beter: de ragout smaakt niet echt naar garnaal en er zitten hele kleine, goed verstopte, stukjes garnaal in.

Frietlounge

De derde friettent die we aandoen ligt verborgen in Heugemerveld, aan de Leo Moonenstraat 21: de Frietlounge, gedreven door dochter Louise en moeder Els, de helden van dit verhaal. Ze snijden de frieten zelf lekker groot en dik en bakken die in plantaardige olie. Dit is duidelijk het beste adres. De frieten zijn van buiten heerlijk krokant – zelfs een beetje schilferig – en heel zacht van binnen. Ze blijven ook lekker heet. Ook de mayonaise is perfect. Dik, heel licht zuur en met een mooie eiersmaak. Jolien geeft hem zelfs het grootst mogelijke compliment: “De mayo die ik gewoon ben.”

Het zuurvlees is geweldig. Grote stukken zeer mals vlees, met een perfecte zoetzure smaak en een zweem van kruidnagel. Combineert uitstekend met de friet. Het enige jammere is dat de saus ook hier de frieten langzamerhand in drab verandert. Een apart bakje ziet er misschien minder ambachtelijk uit, maar werkt toch beter.

Ook hier is er veel keus in de kroketten en we proberen de garnalen- en de kalfskroket. Die zijn allebei top, vooral de eerste. Fantastische ragout met de smaak van een mooie garnalenbisque en heel veel garnalen. Maar dat mag dan ook wel voor €4,-.

Overigens doen de dames ook aan thuisbezorging, maar volgens hun internet-beoordelingen gaat dat nogal eens fout. Dus om zeker te zijn van de beste friet van Maastricht zou ik zeggen: maak zelf de reis naar Heugemerveld.

Piet Eichholtz

 

 

In deze serie struint prof. Piet Eichholtz (hoogleraar Finance aan de School of Business and Economics) de stad rond met een student of collega op zoek naar lekker eten

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

2019-03-05: Nol Voorst
Ik kome zekers eens binnenlopen en genieten !!!
2019-03-08: Nol Voorst
Mooie foto mams ziet er nog heel goed uit...Groetjes !

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)