Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een klinisch geval

Een klinisch geval

Film: Jimmy P.

Het verhaal: Na gediend te hebben aan het front in de Tweede Wereldoorlog krijgt Jimmy Picard (Benicio Del Toro) te kampen met zware migraine, gehoorverlies en duizeligheid. De Blackfoot indiaan wordt opgenomen in een ziekenhuis voor oorlogsveteranen in Kansas, maar zijn toestand is voor de artsen een raadsel. Ten einde raad wordt de hulp ingeroepen van de flamboyante antropoloog en psychoanalyticus Georges Devereux (Mathieu Amalric).

Voer voor psychologen, want:

- Films kunnen op van alles en nog wat gebaseerd worden: romans, stripboeken, waargebeurde verhalen, computergames en zelfs pretparkattracties. Maar met Jimmy P. hebben we wel heel uitzonderlijk basismateriaal voor een film te pakken: een casestudy (1951) van de Hongaars-joodse onderzoeker Georges Devereux die in detail zijn psychoanalytische behandeling van een getroebleerde indiaan beschrijft. Mochten er zich filmproducenten onder de lezers van Observant bevinden: de filmrechten van mijn proefschrift (een studie naar de effecten van het gebruik van Enterprise Resource Planning software) zijn nog te koop.

Een cerebrale praatmarathon, want:

- “Ik zou wel de hele dag over mijn dromen kunnen praten”, zegt Jimmy Picard tegen zijn therapeut. Het manco van deze film is dat Jimmy dat vervolgens ook echt doet. Misschien dat er in Maastricht nog wel een paar psychologen rondlopen die een aangename tinteling in hun frontale hersenkwab voelen bij het kijken naar Jimmy P., maar de rest van de mensheid kan deze oeverloze praatfilm beter laten passeren.

- Het acteerwerk van Mathieu Amalric en Benicio del Toro is te gekunsteld. Amalric hebben ze vooraf verteld dat hij een excentrieke psychoanalyticus moet spelen, waarna hij zijn trucendoos met irritante tics en nerveuze maniertjes wagenwijd open zette. Del Toro is zichtbaar op zoek naar de wijze waarop hij de stoïcijnse reus Jimmy P. wil portretteren; een zoektocht die je beter voor aanvang van de opnamen kunt afronden.

- Regisseur Arnaud Desplechin probeert de onderdrukking van gevoelens te spiegelen aan de onderdrukking van indianen in de VS; een extra betekenislaag die nooit tot wasdom weet te geraken.

Het salomonsoordeel: Er is maar één ding dat erger is dan dromen dat je naar Jimmy P. zit te kijken…

Mark Vluggen

Check the full film programme here: Lumière and Pathé

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)