Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Mijn vader zei tegen iedereen ‘Dit is Rabbe.’ Mijn moeder zei: ‘Dit is Wietse.’"

 “Mijn vader zei tegen iedereen ‘Dit is Rabbe.’ Mijn moeder zei: ‘Dit is Wietse.’"

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Rabbe Dormans (40, geboren in Oostende, België/ adviseur duurzaamheid bedrijfsvoering/ gehuwd met Daniela, drie zoons (14, 10, 6)/ woont in Maastricht

Ik ben vernoemd naar … Mijn ouders hadden allebei een Friese naam bedacht; mijn vader Rabbe, mijn moeder Wietse. Ze kwamen er niet uit en kozen als compromis Johannes als eerste naam. Ik heet dus voluit Johannes Rabbe Wietse. Mijn vader zei tegen iedereen (ik heb dat zelf niet bewust meegemaakt, ik was nog een baby): ‘Dit is Rabbe.’ Mijn moeder zei: ‘Dit is Wietse.’ Het is duidelijk wie gewonnen heeft. En nee, ze hebben niets met Friesland, mijn moeder komt uit Oostende, mijn vader uit Geleen.

Slowaaks, ik draai mijn hand er niet voor om. Mijn vrouw komt uit Slowakije. Ik heb haar in Amsterdam leren kennen. Ik studeerde filosofie en had net besloten om een sabbatsjaar te nemen. Ik woonde in die tijd een kraakpand zonder verwarming en met geluidsoverlast. Verre van aangenaam. Ik had mijn studiekeuze niet gebaseerd op een toekomstige carrière, maar op een behoefte aan kennis, aan antwoorden op levensvragen. Die krijg je bij filosofie niet en dus wilde ik me een tijdje terugtrekken op het boerderijtje van mijn grootouders in België. Maar toen was daar Daniela, ze was die zomer au pair in Amstelveen. Ik ging niet naar België, maar met haar naar Praag en daarna naar haar ouderlijk huis. Ik ben er acht maanden gebleven. Haar familie is ontzettend gastvrij, ik kwam in een liefdevol, warm en heel katholiek bad. Ik mocht uiteraard niet bij Daniela slapen en kreeg de kamer van haar twee jongere zusjes. [Grinnikt] Er was ’s nachts nooit controle op de gang. In dat huis heb ik Slowaaks geleerd, en daar heb ik de natuur leren kennen. Ik kom uit Geleen, daar heb je DSM, in Slowakije zijn er velden en bossen.

Grootste zonde op duurzaamheidsgebied. [Grinnikt] Dat ik getrouwd ben met een Slowaakse. We gaan drie keer per jaar met de auto naar Slowakije. Dat is 1100 kilometer heen en 1100 terug. Ik heb geen elektrische auto, daar heb ik het geld niet voor. Ik rijd in een tweedehandsje en op benzine. En ik zit nog steeds in een slecht geïsoleerde huurwoning van de woningbouwvereniging. Ze gaan er werk van maken, zeggen ze.

Vaders- of moederskindje? Mijn vader is twee jaar geleden geëmigreerd naar Afrika, die heeft geen belangstelling voor mij. Hij is een dominante man. Iemand van de harde hand. Ik moest voldoen aan zijn ideaalbeeld. Zo moest ik op karate en iedere dag thuis oefeningen doen om lenig en sterk te worden. Hij vond karate leuk, zat bij een club, en keek graag naar Kung Fu-films. Op mijn veertiende zijn mijn ouders gescheiden. Dat was fijn, ik kreeg vrijheid, hoefde minder op te letten en mocht mezelf zijn. Ik ben een moederskindje, mijn moeder is heel sociaal, zorgzaam en legt makkelijk contact. Soms is ze overbezorgd, bang om mij en de kinderen te verliezen.

Wat is de schuld van de media? Niets. Zij zijn de pijler van de democratie. Zij moeten voor een fatsoenlijke nieuwsgaring zorgen, dat zijn ze de maatschappij verschuldigd. Wij mogen ons in Nederland in onze handen knijpen met de diversiteit aan nieuwsstations. Zelf luister ik graag naar podcasts van de Correspondent, Buitenhof, Argos, OVT en de Slowaakse pod lampou. Je kunt zelf het tijdstip kiezen wanneer je luistert.

Ik ben trots op … [denkt na] Ik ben onlangs begonnen met wandklimmen en dat vind ik heel leuk. In maart ga ik buiten klimmen, het gaat me goed af, in een jaar tijd zit ik op hoog niveau. Het maakt me soms wel even trots als ik een bepaalde route tot een goed einde heb gebracht. En ik ben natuurlijk trots op mijn vrouw en kinderen. Afgelopen zaterdag zei een vriend dat mijn oudste zoon zo goed opgevoed is. Dat is mooi. Je twijfelt er toch weleens aan of je het goed doet, of ze voldoende aandacht krijgen, of je niet te streng bent.

Wat in je leven zou je graag terugdraaien? Ik had die sabbatsjaren voor en tijdens mijn studie niet kunnen nemen, ik had een concretere studie dan filosofie kunnen kiezen. Dan had ik andere keuzes gemaakt en nu een grotere impact kunnen hebben op het duurzaamheidsbeleid. Maar dan had ik mijn vrouw misschien niet leren kennen en dit gezin niet gehad. Dus nee, ik heb nergens spijt van.

Rabbe in vijf karaktertrekken. Tja, wie ben ik? [Denkt lang na] Nieuwsgierig, vasthoudend, bescheiden, veeleisend, kennis van zaken, niet snel depressief, vind het leuk om kennis te delen. [Hij laat een foto van planten vol tomaten zien.] Kijk hier word ik blij van, mijn schoonbroer heeft een gat gegraven, daar zijn compostbak in geleegd en er tomatenplanten op gezet. Moet je zien wat dat oplevert. Ik heb zelf ook een moestuin met fruitbomen, struiken met frambozen, rode bessen, bramen en groente zoals snijbiet. Een andere naam daarvoor is warmoes, naar de Warmoesstraat in Amsterdam, daar waren vroeger de volkstuintjes. En ik heb doorzettingsvermogen, dat merk ik bij het klimmen. Klimmen zit in de familie, mijn overgrootvader [hij laat krantenknipsel zien] beklom op zijn 68ste nog een berg in de Himalaya.

Levensles: Ik heb geleerd om met minder tevreden te zijn, bescheidener te zijn in mijn ambities. Wij hebben een stuk grond in Slowakije en daar willen we duurzaam bouwen en verbouwen; minimale input, maximale opbrengst. Ik ben in een zomer begonnen met de bouw van een eco-toilet, met zaagsel en zo. Die staat er nu, maar mijn verwachtingen waren veel hoger. De zomers erna werd ik bescheidener in mijn doelen, al wil ik nog altijd te veel.

Waar lig je wakker van? Ik stel hoge eisen aan mezelf, ik ben hier op 1 augustus begonnen en neem mijn werk soms te serieus. In 2030 moet de UM duurzaam zijn, ik moet leren dat we dit samen moeten doen, die hele last hoeft niet alleen op mijn schouders te liggen.

Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)