Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

André Rieu als vrije jongen

André Rieu als vrije jongen

Photographer:Fotograaf: archief André Rieu

MAASTRICHT. Weten zijn Duitse, Oostenrijkse, Mexicaanse en Chinese fans dat André Rieu eine van us is? Ofwel: draagt de grootste ambassadeur van de stad bij aan de naamsbekendheid van de regio en de stad Maastricht? En wie zijn de fans van de beroemde violist? Hoe oud zijn ze, uit welke laag van de bevolking komen ze, wat is hun opleiding, naar welke tv-programma’s kijken ze?

Deze en meer vragen kwamen vorige week donderdag uit allerlei hoeken tijdens de kick off van het André Rieu-project in het gemeentehuis van Maastricht: van de VVV-Maastricht, Regiobranding Zuid-Limburg, het conservatorium, hotellier Camiel Oostwegel, D66 Maastricht. Zij waren uitgenodigd om samen met de groep wetenschappers, die onder aanvoering van prof. Maaike Meijer ‘het geheim van André Rieu’ gaat doorgronden, te discussiëren over mogelijke onderzoeksvragen en co-financiers.

“Wij kijken heel serieus naar een nieuwe vorm van onderzoeksfinanciering, namelijk met maatschappelijke partners”, vertelt Meijer die een grote belangstelling heeft voor populaire cultuur. “We kijken wat interessant voor hen kan zijn. Al is het niet: u vraagt, wij draaien. Wij hebben onze eigen agenda, maar die kan goed sporen met die van onze mogelijke partners.” Het project moet uitmonden in wetenschappelijke publicaties, een conferentie, een documentaire en een boek voor de fans gebaseerd op de wetenschappelijke publicaties. Dit laatste gaat Jacques van de Boogard van het Sociaal Historisch Centrum schrijven en wordt uitgegeven in het Nederlands, Duits en Engels. De onderzoekers verwachten dat eind 2015 het project wordt afgerond.

“Volgend jaar staat Rieu tien jaar op het Vrijthof”, zegt iemand uit de zaal. “Waarom verkopen jullie dat publieksboek straks niet voor 30 euro aan zijn fans? Dan investeer je en heb je geen subsidie nodig.” Een goed idee vinden de wetenschappers die met soortgelijke plannen rondlopen.

De directeur van het conservatorium zou graag een vergelijking willen tussen de hoge en lage cultuur. Kun je het succes van André Rieu naast dat van het Concertgebouworkest leggen? Wat is het verschil? “Ongetwijfeld het ondernemerschap,” zegt de vragensteller zelf meteen. Camiel Oostwegel vult aan: “Wij werden allebei met zestien van school verwijderd. Wat ga je doen, vroeg ik André toen. Rijk worden met mijn viool, zei hij. Hij heeft lak aan alles, doet het op zijn manier.” Wetenschappelijk onderzoek zal moeten uitmaken of deze conclusies kloppen. Meijer: “Dit is de mythe van de vrije jongen. Rieu belichaamt die mythe helemaal.”

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)