Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Banden tv-programma Rambam worden opgevraagd

Banden tv-programma Rambam worden opgevraagd

Rector wil pas ingrijpen “als vaststaat dat er normen zijn geschonden”

Lees hier het laatste nieuws over deze zaak: BNNVARA trekt boetekleed aan; UM-hoogleraren treft geen blaam 
 

MAASTRICHT. Rianne Letschert, rector van de Universiteit Maastricht twijfelt niet aan de integriteit van de Maastrichtse hoogleraren Fred Brouns en Rob Markus. Maar ze wil wel opheldering en vraagt daarom het ruwe journalistieke materiaal op van tv-programma Rambam. In de uitzending van 24 januari lijken de twee UM-wetenschappers bereid onderzoek te willen doen naar een energiedrankje waarbij het positieve effect al van tevoren vaststaat.

De Amsterdamse emeritus-voedingsprofessor Martijn Katan, die in dezelfde uitzending commentaar gaf op de relatie tussen de industrie en de wetenschap, heeft de gehele, ongemonteerde band met Rob Markus al gezien. Hij concludeert, net als de makers van Rambam, dat er géén sprake is van framing of een valse voorstelling van zaken. Hij meent dat de uitgezonden uitspraken “in essentie de teneur” weergeven van wat Markus “op diverse plaatsen in het gesprek had gezegd”. Brouns lijkt geen blaam te treffen. Katan vond dat hij “niet evident over de schreef ging”.

De twee UM-hoogleraren zijn in de uitzending onherkenbaar in beeld gebracht (maar toch herkend). Ze worden daarin benaderd door Rambampresentatoren die zich anders voordoen en advies willen omtrent het opzetten van een kenniscentrum voor een onderzoek naar een Chinees energiedrankje. Brouns en Markus vinden dat ze erin zijn geluisd, de uitgezonden fragmenten zouden uit de context zijn gehaald.

Rector Rianne Letschert zegt achter haar mensen te staan “tot het tegendeel is aangetoond. En dat is nu niet het geval. Bovendien ligt er geen dossier met klachten over deze onderzoekers, zij doen integer hun werk. Een oordeel vellen over wetenschappelijke integriteit op basis van een paar zinnen in een tv-programma? Als ik dat zou doen, zou ik geen knip voor de neus waard zijn.”
Ze ziet “niet zoveel fouts” in het fragment. “Bovendien heeft Rambam een reputatie van knippen en plakken.” Doelend op een eerdere uitzending over ontgroeningen bij studenten. Daarbij was een verkeerde voorstelling van zaken gegeven. Rambam bood excuses aan.

Letschert wil in gesprek met productiemaatschappij CCCP, “om van gedachten te wisselen: hoe ontstaat zo’n programma, waarom gebruik je undercovertechnieken, was dat hier nodig, waarom neem je twee citaten uit anderhalf uur opnametijd, welke vragen zijn er gesteld, et cetera.” Ze wil de hele band zien. “In de wetenschap laten we zien hoe we onderzoek doen, we zijn transparant, maken onze data en onderzoeksprocessen inzichtelijk. Waarom zou dat voor de media niet gelden? Ze hebben niets meer te verbergen, de namen liggen al op straat.”

Markus kreeg vorige week zijn verhaal bevestigd door een collega die anderhalf uur naar het gesprek tussen hem en de Rambampresentatoren zou hebben geluisterd vanuit een aangrenzende kamer. Letschert: “Ik heb die persoon niet gesproken, dat hoeft ook niet. Ik heb geen reden om mijn hoogleraren niet te geloven.”

Voedingsprofessor Katan is vrij stellig. Over het ongemonteerde gesprek dat hij heeft gezien: “Het was hier en daar nogal ongrijpbaar wat Markus zei. Toch werd op een aantal plaatsen duidelijk dat hij geïnteresseerd was om met deze mensen in zee te gaan en dat hij ze toezegde onderzoek te kunnen doen wat goed uit zou komen. Waar de uitslag van tevoren met grote waarschijnlijkheid te voorspellen was, gunstig voor ze was.”

Letschert benadrukt dat ze pas wil ingrijpen “als vaststaat dat er normen zijn geschonden. Het is een belangrijk onderwerp, het gaat hier niet alleen om wetenschappelijke, maar ook om persoonlijke integriteit. Ik vind dat mensen het recht hebben om beschermd te worden, je moet mensen niet beschadigen op basis van interpretaties. Pas als de beelden iets anders laten zien, ga ik opnieuw met de heren in gesprek.”

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)