Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Bombardement Nijmegen valt in niet bij Slag om Arnhem

Bombardement Nijmegen valt in niet bij Slag om Arnhem

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Vorige week verbaasde ik mij over mijn onkunde aangaande het bombardement op de binnenstad van Nijmegen op 22 februari 1944. Een tragische gebeurtenis die een grote herdenking heeft gekregen op 22 februari 2019. Vijfenzeventig jaar later. In 1944 vonden rond 800 inwoners de dood, duizenden raakten gewond, de schade was groot. De nood aan huizen heeft meer dan een generatie geduurd. Eenzelfde uitkomst had het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 dat leidde tot capitulatie van Nederland voor de overmacht aan Duits geweld. Het wonderlijke is dat de brand van Rotterdam opvallend aanwezig is in het collectieve geheugen van Nederland, en de brand van Nijmegen opvallend afwezig. Hoe kan dat verklaard worden? Tot zover kwam ik vorige keer.

De aanval op Rotterdam wordt, zeker in een land zonder oorlogservaring, gezien als een Duitse misdaad: het bombarderen van open steden. Een paar jaar daarvoor was dat begonnen met het onverhoeds door Duitse vliegtuigen vernietigen van de stad Guernica tijdens de Spaanse burgeroorlog. Toen Nijmegen werd aangevallen was men gewend geraakt aan deze manier van oorlogsvoeren. Alle partijen gebruikten dit strijdmiddel in de Tweede Wereldoorlog. Tot het bittere einde in augustus 1945, toen de eerste atoombommen vielen op Hiroshima en Nagasaki. Het bijzondere aan de bommen op Nijmegen is dat zij door uit Duitsland terugkerende Amerikaanse bommenwerpers zijn afgeworpen. Vorige week ging ik ervan uit dat de vliegers wellicht dachten dat zij het restant van hun bommen op een Duitse stad gooiden. Tijdens een radioprogramma begreep ik van een Nederlandse deskundige dat de luchtmacht wel degelijk doelen buiten Duitsland mocht bombarderen zolang de vernietiging van die doelen de Duitse vijand schade zou toebrengen. Waarschijnlijk dacht men het stationsgebied van Nijmegen te treffen. Zoals vaker in WO II was er nog niet de precisie van het bombarderen zoals die anno 2019 bestaat. In dat geval is de aanval op de binnenstad van Nijmegen geen domme vergissing. Geen geval van friendly fire, maar van collataral damage, slecht te vermijden onbedoelde gevolgen van de oorlogsvoering.

Zo werd tijdens en na de oorlog het bombardement van Nijmegen onderdeel van de oorlog. De stad kwam later in het jaar in zijn geheel in de frontlinie te liggen. Oorzaak daarvan is een reeks gebeurtenissen die wel in het collectieve geheugen een plaats kregen: de slag om Arnhem ofwel Operation Market Garden. Het gebrekkige succes daarvan leidde tot grote verliezen aan mensen en tot schade waarvan Nijmegen slechts een onderdeel vormde.

Hans Philipsen         

 

Hans Philipsen is oud-rector van de UM  

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)