Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De grote verbouwing

De grote verbouwing

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

MAASTRICHT. De vloer – door de jaren heen van donkerbruin naar bijna wit is uitgebeten – gaat eruit en de moeilijk schoon te houden bar wordt vervangen door een studentproof versie. Het interieur van studentencafé De Boschpoort gaat op de schop. Carnavalsdinsdag beginnen de werkzaamheden en op maandag 18 maart hoopt het bestuur de zaak feestelijk te heropenen.

Twee disputen – Que Pasa en Prometheus – runnen het café aan de Boschstraat 64. Ze betrokken het pand in 2010. “Het ziet er niet meer uit zoals toen”, zegt Paul Verburg, voorzitter van De Boschpoort. “Onze gasten zijn niet alledaags”, lacht secretaris Thomas Adams. “Het zijn studenten; er wordt veel gedronken. Dat is goed voor de omzet, maar mensen gaan ook wat ruwer om met de kroeg.”

Verburg: “Tijdens de onderhandelingen over een nieuw contract met onze brouwer kwam een verbouwing ter sprake. Zij zien potentie op de lange termijn. De ledenaantallen van de disputen die hier borrelen groeien, het is vaak heel druk. Ze wilden erin investeren.”

En dus komt er een nieuwe vloer en wordt de bar verder de kroeg ingetrokken. “Nu is het met drie tappers wat krap”, vertelt Verburg. Ook verdwijnt de glazen wand achter de bar. “Die is moeilijk schoon te houden. Als de glazen die erop staan zijn gespoeld, ontstaat er een waterlaagje wat weer voor schimmel zorgt.” Na sluitingstijd (2 uur), poetsen de barmannen grondig de hele kroeg. “Daar zijn we nu een uur mee bezig, dan is het na drieën voordat je zelf de stad in kunt.” Als het goed is, wordt dat een stuk makkelijker. De bar krijgt een simpeler ontwerp – minder richeltjes en hoekjes – en de nieuwe vloer is van pvc. “Maar wel met een houtachtige look”, zegt Adams.

Om zo zuinig mogelijk met het gegeven geld om te gaan, doen de studenten ook veel zelf. “We hebben ons heel goed voorbereid”, zegt Adams. “Zelf een plan opgesteld – we hebben geen aannemer – en een strak schema gemaakt voor alle vaklui die langskomen. We gaan zelf de oude bar slopen, onder toezicht van iemand met kennis van zaken, en de muren verven. De mensen van de brouwerij zorgen voor technische ondersteuning bij het plaatsen van de tappunten.” Van de huisbaas hebben de studenten – van wie een deel boven de kroeg woont – de verzekering gekregen dat ze voorlopig het pand niet uit hoeven.

Op 18 maart gaat De Boschpoort weer open. “Met champagne, een rode loper en een lintje dat we gaan doorknippen”, zegt Verburg. De disputen hebben dan maar één vaste borrelavond hoeven missen. Adams grinnikt. “De week van de 18e zijn we elke dag open, dus dat compenseert vast.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)