Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Dit tapijt kocht ik in Aleppo”

“Dit tapijt kocht ik in Aleppo”

Photographer:Fotograaf: Sam van Schaik

Oost, West, thuis best

Carl Stahle (19, Belgisch-Zweeds), eerstejaars UCM, betaalt 530 euro per maand voor een kamer van 20m2 aan het Onze Lieve Vrouweplein

Terwijl de 19-jarige Carl Stahle voorgaat op de wenteltrap naar zolder, wordt het duidelijk dat er behoorlijk ‘geleefd’ wordt in zijn huis. Tapijt dat ooit grijs was, lijkt meer op een lappendeken, en de afgebladderde leuning verdient ook wel een likje verf. Wanneer de Belg met Zweedse roots de deur opent van zijn kamer deelt hij mee: “Nu we het trappenhuis hebben getrotseerd, is het tijd voor de kers van het huis.”

Eenmaal binnen in Stahle zijn optrekje legt hij uit: “Zo noem ik mijn kamer altijd. Omdat het letterlijk de top van het huis is en omdat de kamer onlangs, als enige kamer in het huis, gerenoveerd is.” De wit gestucte muren van de kamer hangen vol met talrijke posters en foto’s, en de eerstejaars Liberal Arts and Sciences student lijkt veel verschillende interesses te hebben. “Vooral deze vind ik mooi”, vertelt Stahle. Hij wijst naar een grijze poster waarop enkele mensen proberen een muur over te klimmen. “Ik heb geen idee waar deze voor heeft gediend, maar ik heb hem in de kelder van mijn grootouders gevonden.”

In zijn, zelfverklaarde, hanggedeelte staat een ouderwetse platenspeler. Rondom de speler liggen enkele lp’s die variëren van klassieke jazz tot aan creaties van 2Pac. ‘Mijn vader speelde thuis altijd plaatjes af en ik vond zo’n speler wel kek staan in mijn kamer.’ Zo gezegd zo gedaan, en toen Stahle in september introk in het pand aan het Onze Lieve Vrouweplein, kocht hij er een. “De jazz heb ik ook van thuis uit meegekregen, maar eigenlijk sta ik, zo lang het de stilte doorbreekt, voor elk genre open.”

De vloer van de kamer is gedecoreerd met een kleurrijk tapijt, welke Stahle overhield aan een reis naar Syrië in 2011 – voor de oorlog daar uitbrak. “Dit tapijt kocht ik in Aleppo, voordat de stad decor stond voor een heuse slag.” Als Stahle naar het tapijt kijkt, is hij altijd nieuwsgierig hoe het de oude vrouw, van wie hij het tapijt kocht, is vergaan tijdens de gevechten. “Het was een familievakantie naar een ietwat ongewone bestemming, maar juist die plaatsen maken indruk op mij.”

Met zijn huisgenoten heeft Stahle niet veel: “De voertaal in huis is Nederlands en met mijn gebrekkig Vlaams, val ik al snel buiten de boot.” Een ding wat zij hem wel duidelijk hebben gemaakt is dat zijn huur, 530 euro, teveel is voor zijn schamele 20m2 woonoppervlak.

“Ach, ik mag niet klagen met deze kamer. Ik woon op een toplocatie en dat alleen al is het geld dubbel en dwars waard.”

Sam van Schaik

Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)