Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Opgroeien in de Rust Belt

Opgroeien in de Rust Belt

Film: Minding The Gap

Het verhaal: Bing, Zack en Keire groeien op in Rockford, Illinois, in het hart van de Amerikaanse Rust Belt. Wie hier geboren wordt, wacht een armoedig bestaan. De middelbare schoolvrienden vinden een uitlaatklep in het skaten, waarbij al hun avonturen door Bing gefilmd worden. Zijn opnamen beslaan een periode van twaalf jaar; een tijdsspanne waarbinnen de jongens met veel vallen en opstaan volwassen worden, inclusief klotebaantjes en babies. Eenmaal volwassen dwingt een choquerende onthulling van Bing zijn vrienden om de balans op te maken van hun eigen leven.

Op je skateboard naar de bioscoop:

- Afgelopen weekend ging Free Solo met de Oscar voor beste documentaire strijken. Een mooie keuze, maar uw recensent had liever het eveneens genomineerde Minding The Gap met de 34,3 centimeter hoge naakte ridder (jaja, u leest het goed: Oscar is een naakte ridder) naar huis zien gaan. Dat zou dan al de 52e onderscheiding voor deze documentaire zijn geweest, die vorig jaar tijdens het Sundance Film Festival in première ging en daar de Speciale Juryprijs won.

- Twee films over skateboarding maken misschien nog geen trend, maar het is wel opvallend hoe fraai deze documentaire aansluit op het vorige week verschenen Mid90s, het charmante regiedebuut van acteur Jonah Hill. Beide films zijn aanraders, maar de skatescènes in Minding The Gap zijn beter. Het energieke skateboardballet van regisseur Bing Liu weet perfect het gelukzalige gevoel van vrijheid en avontuur te vangen dat Bing en zijn vrienden moeten hebben ervaren toen ze met hun skateboards over de straten van Rockford zweefden. Tegelijkertijd vormen die skatescènes niet meer dan het decor voor het verhaal dat de filmmaker écht wil vertellen: een relaas over persoonlijke trauma’s, opgroeien zonder rolmodel, disfunctionele gezinnen, geïnstitutionaliseerd racisme en economisch verval. Zo heeft het onvergetelijke Hoop Dreams (1994) van Steve James – over twee Afro-Amerikaanse tieners die met basketbal aan hun kansarme omgeving trachten te ontgroeien – een waardige opvolger gekregen.

- Je kunt niet anders dan Zack en Keire in je hart sluiten. Jongens zijn het, maar aardige jongens. De filosofisch angehauchte Zack kan met zijn charme niet verhullen dat hij een pad van zelfdestructie heeft gekozen, terwijl de met een aanstekelijke lach gezegende Keire – de enige Afro-Amerikaanse jongen in de witte skatersgemeenschap – worstelt met de vroege dood van zijn vader.

- This device cures heartache, valt op Keire’s skateboard te lezen. Maar Minding The Gap bakt geen zoete broodjes: het leven zal voor deze jongens moeilijk blijven en het is de vraag of ze zich ooit aan de vicieuze cirkel van huiselijk geweld en armoede kunnen ontworstelen. Desondanks gaat van deze fenomenale film een overweldigend gevoel van loutering en troost uit.

Het salomonsoordeel: Een hartverscheurende, hyperintieme coming-of-age film over jongens die tegen wil en dank volwassen worden.

Mark Vluggen

 

Zie hier het filmprogramma van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)