Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Heeft er iemand last van een blessure? Iemand zwanger?”

 “Heeft er iemand last van een blessure? Iemand zwanger?”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Werk aan de winkel: body balance lerares

Hannah Lou Kings/ tweedejaars Arts &Culture/ geeft 1 uur per week body balance-les bij het fitnesscentrum MAC Maastricht/ verdient 13,50 bruto per uur

Het zal vandaag niet zo druk worden, verwacht Hannah Lou Kings, als ze thee inschenkt voor de binnendruppelende deelnemers aan haar les body balance, een combinatie van yoga, tai chi en pilates, op muziek. En inderdaad, op deze vrijdagavond voor carnaval stopt de teller bij acht deelnemers (normaal zijn er rond de vijftien mannen en vrouwen), deze keer allemaal vrouw, bijna allemaal buitenlands, student en jong.

In een sfeervolle ruimte met een grote spiegel, zacht licht, en voorzien van een geurtje, liggen de matjes klaar. “Heeft er iemand last van een blessure? Iemand zwanger?” Nee. Op blote voeten en in sportkledij staat Kings even later als een kraanvogel op één been, de ander steekt de lucht in, haar armen wijd gespreid. Ze straalt lenigheid en soepelheid uit. “Probeer je nog iets verder uit te rekken”, moedigt ze haar groep aan. “Blijf luisteren naar je lichaam, niet forceren.”

Heel goed, klinkt het bemoedigend als iedereen op handen en voeten staat en langzaam de borst naar de grond moet laten zakken. “Zie de oefening als een reis, je kunt altijd nog iets verder gaan, iedere kant van je lichaam is anders. Voel het verschil.” Het ziet er zo gemakkelijk uit, maar eenmaal op het matje, blijkt dat tegen te vallen. Kings: “Een keer in de drie maanden verandert mijn les. Dat bepaal ik niet zelf, die komt van Les Mills, een internationale organisatie die workouts op muziek ontwikkeld. Zo kan iedereen wennen aan de oefeningen en zie je heel goed hoe je vooruit gaat. Cursisten staan vaak versteld hoeveel ze na twaalf weken hebben geleerd.”

Zelf gooide ze op haar zestiende het roer om. Ze had tot die tijd gehockeyd en wilde iets anders. “Ik kon toen met mijn handen niet aan de grond, bleef op mijn enkels hangen”, legt ze uit. Ze startte met pilates en kwam uiteindelijk bij yoga terecht. “Het was een goed alternatief voor de drukte, het rennen; zowel het gehol op het sportveld als in de rest van mijn leven. Door yoga kreeg ik ruimte, kon ik weer ademhalen.”

Eenmaal in Maastricht meldde ze zich bij MAC als deelnemer aan de cursus Body&Mind. “Het is inspannend, je gaat ervan zweten. Het is een mooie manier om kennis te maken met yoga, [grinnikt] het gaat een beetje sluipenderwijs.” Toen er op een bepaald moment een aantal yoga-leraren uitviel, vroeg MAC of zij lessen wilde overnemen. “Ze pikten me eruit, en nu geef ik body balance.” Komende zomer gaat ze voor een yoga-cursus naar Ubud op Bali. “Vinyasa yoga, een vloeiende yoga die gaat over de connectie tussen body, mind en ademhaling. Daarna ben ik officieel yoga-trainer en hoop ik een eigen klas te krijgen.”

“Yoga is bijna het tegenovergestelde van mijn studierichting Political Culture. Dat is heel intellectueel. Al willen zowel politici als yoga-meesters de wereld verbeteren. Misschien kan ik voor mijn vrijdagavondklas de wereld een klein beetje veranderen.”

Die klas luistert, inmiddels liggend op een matje en onder een dekentje, naar de afsluitende meditatie. Het licht is nog verder gedimd als de zachte stem van Kings aandacht vraagt voor alle delen van het lichaam (“laat je ademhaling zakken, laat je lichaam zwaar worden en je geest rustiger”) en de ontspanning een feit wordt. “Alles om je heen op dit moment, laat het rusten, het is goed.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)