Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Nachtwacht

Nachtwacht

Medewerkerscolumn

Vorig jaar deed ik mee aan een night trail op het Drielandenpunt in Vaals, een schitterend parcours van vijftien kilometer hardlopen door de bossen. Pikkedonker natuurlijk, maar een hoofdlampje maakte het risico op enkelverzwikkingen en valpartijen wat kleiner. Je kunt toch ook overdag gaan rennen, zul je wellicht denken. Ik moet bekennen dat ik dat eerst ook dacht. Toch is de serene rust van die nachtelijke tocht me ontzettend bij gebleven. Vooral de stilte van het bos.

Ik moest er weer aan denken toen ik deze week nachtdienst op de huisartsenpost had. Overdag werken in mijn eigen praktijk is een stuk prettiger, maar af en toe een nachtdienst scherpt de zintuigen. Want waarmee kloppen mensen om drie uur ’s nachts nou aan? Er is veel geschreven over drukte op huisartsenposten en vaak is de stelling dat mensen met klachten komen die best tot de volgende dag konden wachten. Dat klopt niet wat mij betreft, zeker niet voor de nacht.

Juist in de stilte van de nacht gaan fantasie en angst hand in hand. Het pijntje wordt helse pijn, en lichte ongerustheid over de koorts van de kleine ontwikkelt zich al gauw tot paniek over hersenvliesontsteking. Het veelgehoorde zinnetje ‘dokter, zo durf ik de nacht niet in’ zegt wat dat betreft veel. Je zult iemand zelden horen roepen ‘zo durf ik de dag niet in’. We zijn van nature zo geprogrammeerd dat we het duister aan angst linken. Roofdieren vallen tenslotte ook het liefst in het donker aan. Bij gepieker over symptomen ’s nachts is er geen afleiding, je kunt je zorgen niet delen – want iedereen slaapt – en dokter Google presenteert bij het intypen van symptomen vooral roofdieren en weinig schattige beestjes.

Wachtkamers zijn gelukkig vaak fel verlicht en zo zijn sommige zorgen nog voor het consult met de dokter al verdwenen. Alleen al om de angst te verdrijven is het goed dat de huisartsenpost ’s nachts beschikbaar is, ook als er uiteindelijk geen sprake is van ernstige aandoeningen. Iedereen heeft weleens een dokter als hoofdlampje nodig om in het bos van duistere zorgen de weg naar het veiligere daglicht te vinden.

Thuisarts.nl en moetiknaardedokter.nl en zijn overigens prima digitale hulpen, ook in de nacht, en een stuk vriendelijker dan dr. Google.

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)