Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UM beste algemene universiteit van Nederland

UM beste algemene universiteit van Nederland

Keuzegids Masters 2019: UM acht topopleidingen


MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht is volgens de Keuzegids Masters 2019 samen met de Rijksuniversiteit Groningen de beste algemene Nederlandse universiteit. Acht Maastrichtse studies kregen het predicaat topopleiding. De master Learning and Development in Organisations van de School of Business and Economics behoort zelfs tot de vijf beste opleidingen van Nederland met een 9,1 als rapportcijfer. Health Education and Promotion scoort het slechtste van alle Maastrichtse masters (4,8).

De Keuzegids nam 58 masters aan de Universiteit Maastricht onder de loep, waarvan twee in Venlo, drie van de Transnationale Universiteit Limburg in samenwerking met Hasselt, en een op het Chemelot terrein in Sittard. De vergelijkingsgids baseert zijn ranglijst op oordelen van studenten en experts (van de landelijke keurmeester NVAO).

Onder de acht topopleidingen van de UM – met een score tussen 7,8 en 9,1 – bevinden zich vier researchmasters: Cognitive and Clinical Neuroscience, Cultures of Arts, Science and Technology, European Studies en Business Research. De laatste verschijnt voor het eerst in het rijtje toppers. Dat geldt ook voor Sustainability Science & Policy van duurzaamheidsinstituut ICIS. Er is vooral veel lof voor de faciliteiten en de begeleiding.
Onder de uitblinkers bevinden zich net als vorig jaar ook de tweejarige masters Data Science for Decision Making en Forensic Psychology en de eenjarige opleiding Learning and Development in Organisations.

Opvallend is hoe bewegingswetenschappen (Human Movement Sciences) uit het diepe dal krabbelt. De opleiding kreeg vorig jaar een treurige 2,8. Dit is nu net geen 5 geworden. “We hebben flink geïnvesteerd in een nieuw curriculum”, reageert Jascha de Nooijer, director of Education for Health. Daarentegen is de gezondheidsmaster Health Education and Promotion (HEP) met twee hele punten gezakt naar een 4,8. HEP-coördinator Francine Schneider is verbaasd: “We hebben niets wezenlijks veranderd aan het programma en de toetsen.” Het cijfer komt volgens haar niet overeen met de interne evaluaties. Ook heeft de opleiding net een positieve heraccreditatie van keurmeester NVAO achter de rug met een goede waardering voor onder andere toetsing. Ook De Nooijer begrijpt er niets van. “De opleiding doet het al jaren goed, er werken hier mensen die hart hebben voor goed onderwijs.”

De master geneeskunde komt niet verder dan een 5,5: een klein verschil met de opleiding in Groningen die op één staat met een zesje. Studenten mopperen vooral over de toetsing en wetenschappelijke vorming. Praktijkgerichtheid wordt wel gewaardeerd, wat logisch is met al die coschappen.
De masteropleidingen van de rechtenfaculteit bevinden zich veelvuldig in de middenmoot. Nederlands recht scoort een 5,4 en daarmee blijft de UM de Open Universiteit en Tilburg net voor. Studenten zijn vooral negatief over de wetenschappelijke vorming, praktijkgerichtheid en faciliteiten. Frappant is dat die faciliteiten juist wel gewaardeerd worden door studenten van bijvoorbeeld European Law School (ELS) die zich in hetzelfde gebouw bevinden. De ELS-master doet ’t overigens het beste van alle Maastrichtse juridische masters (6,9).

Wat verder opvalt: de Keuzegids zet Human Decision Science (een master van de School of Business and Economics op het kruisvlak van psychologie en economie) op nummer één van alle psychologiemasters in Nederland. De reguliere psychologiemaster doet het ook niet onfortuinlijk met een vierde plaats (van de 13). Vooral de faciliteiten krijgen bij beide veel lof.

De Keuzegids legde de relatie tussen het selectiebeleid en waardering van een opleiding onder de loep. Wat blijkt? Masteropleidingen met een selectief deurbeleid zijn niet beter dan masters waar je met de juiste vooropleiding meteen binnenkomt. De researchmasters vormen een uitzondering: zij worden wel bovengemiddeld gewaardeerd. Maar of dat aan de selectie ligt, is nog maar de vraag, stelt de gids in een persbericht.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)