Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Kamer: eerherstel voor klokkenluider

Kamer: eerherstel voor klokkenluider

Photographer:Fotograaf: Frans Leeuw

MAASTRICHT. Frans Leeuw, deeltijdhoogleraar aan de Maastrichtse rechtenfaculteit en voormalig directeur van onderzoeksinstituut WODC, deed vorige week voor het eerst zijn zegje in de Volkskrant over wat in de volksmond de WODC-affaire is gaan heten.
“Er zijn etiketten geplakt, enorme schoenen aangetrokken met uitspraken over mijn stijl van leidinggeven. Die zou bedreigend zijn (…). Als ze dat allemaal over mij schrijven ga ik geen vechtpartij beginnen. Dat is slecht voor het instituut. Dus ik ben opgestapt”, zegt Leeuw in het interview van woensdag 6 maart. Hij kenschetst de aantijgingen als “karaktermoord”.
Wat Leeuw in de Volkskrant vooral wil bestrijden, is het idee dat elke poging tot beïnvloeding van ‘bovenaf’ slecht is. Onderzoekers moeten tegen een stootje kunnen, vindt hij. En: “Het is niet zo dat onderzoekers alles weten en dat beleidsmakers domme idioten zijn. Een krachtige dialoog is nodig.”
De publicatie van Leeuws interview viel samen met het Kamerdebat over het WODC. Daarin maakte minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) complimenten aan intern klokkenluider Marianne van Ooyen. Zij “verdient groot respect”. Kamerbreed werd aangedrongen op eerherstel voor haar. Verder stelde de minister dat haar melding “te goeder trouw en op goede gronden” is gedaan.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)