Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Bijna zeker: Digital Society in september van start

Bijna zeker: Digital Society in september van start

Photographer:Fotograaf: archief

Grote belangstelling studiekiezers 3e bachelor Fasos

MAASTRICHT. Er is nog één horde te nemen, maar alles wijst erop dat de nieuwe bachelor Digital Society van de faculteit Arts and Social Sciences komende september van start zal gaan. Animo is er genoeg: al 282 aankomende studenten toonden serieuze interesse.

Onlangs bekeek een panel in opdracht van onderwijskeurmeester NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie) of Digital Society inhoudelijk en onderwijskundig goed in elkaar zit. Het panel was enthousiast, vertelde decaan Sophie Vanhoonacker afgelopen week aan de faculteitsraad. “We hebben goede hoop dat het positieve advies zal worden gevolgd door de NVAO en de studie in september van start kan gaan.”

Digital Society - dat naast Arts and Culture en European Studies, de derde bachelor van Fasos moet worden - is een interdisciplinaire opleiding die antwoord wil geven op allerlei ethische, politieke, culturele en sociale kwesties die opdoemen in onze steeds verder digitaliserende maatschappij. “Het is een echte Fasos-bachelor waarin zowel de geesteswetenschappen als de sociale wetenschappen een grote rol spelen. Daarnaast volgen onze studenten ook technische vakken. We leiden hen niet op tot programmeur, maar als je echt wilt begrijpen wat er achter de digitale wereld schuilgaat, dan moet je wel weten hoe bijvoorbeeld programmeren werkt”, vertelt kartrekker prof. Sally Wyatt. De afgestudeerden zullen veelal in functies terechtkomen waar ze als intermediair optreden tussen technici en bedrijven, gemeenten, ministeries en culturele instellingen als musea. “Ze krijgen te maken met vragen als: wat heeft de klant nodig, en wat kunnen de technici bieden, maar ook: kunnen we de digitalisering in een richting sturen die beter is voor de samenleving? Ze moeten kennis hebben van verschillende disciplines en tegelijkertijd goed kunnen samenwerken en communiceren.”

De nieuwe bachelor, die Wyatt samen met acht collega’s (“heel interdisciplinair”) afkomstig uit alle vakgroepen van Fasos ontwikkelde, zal (in wisselende mate) samenwerken met verschillende faculteiten, de universiteitsbibliotheek, EDlab en het instituut voor Data Science.

De animo lijkt groot onder studiekiezers. De faculteit startte afgelopen najaar met de werving; dit na een positieve ‘macrodoelmatigheidstoets’ in juli door de landelijke CDHO die onder andere kijkt naar de arbeidsmarkt voor afgestudeerden. Inmiddels hebben 282 mensen zich gemeld. Die kregen eind vorige week bericht dat de kans groot is dat DS na de zomer begint.

Wat als al die mensen komen? Wyatt: “In onze plannen zijn we uitgegaan van zestig studenten in 2019, oplopend tot 150 in 2023. European Studies begon jaren geleden ook met plannen voor zestig en eindigde in het eerste jaar met tweehonderd. Honderd eerstejaars kunnen we makkelijk aan. Tweehonderd wordt een uitdaging, maar ook dat gaat lukken.”

 

 

 

 

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)