Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

In tijden van Popov, Twopov en Zwopow

In tijden   van Popov, Twopov en Zwopow

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Een mens is een sociaal wezen, dat je net als een paard niet alleen in de wei moet laten. Mensen doen graag aan POV, oorspronkelijk Praten over Voetbal. Deze aanduiding is overdrachtelijk bedoeld. Praten staat voor allerlei vormen van contact. Voetbal staat voor gebeurtenissen van voorbijgaande en momentane aard. De letter V kan vaak worden gebruikt. Denk aan Verkiezingen en Vliegrampen.

Ooit was de letter W de in zwang zijnde letter. Dat was toen de mens nog sterk beïnvloed werd door het Weer. In de tijd dat het Weer nog zeer veranderlijk was van dag tot dag. Nu het weer onder de naam klimaat een echt probleem is geworden, zijn we ook daar weer terug bij de V van verandering. POV, praten over voetbal is een onschuldig vermaak, een gemakkelijke bevestiging van wat ons verbindt. We horen het met elkaar oneens te zijn. Zegt iemand tegen mij dat hij fan van Ajax of MVV is dan stel ik daar, afhankelijk van met wie ik praat, Feijenoord, ADO of Roda JC tegenover.

Ook bij verkiezingen kan ik de conversatie gaande houden door te opperen dat ik Christen Unie of Vijftig Plus ga stemmen. Dan vliegt de tijd snel om. Nu wil het geval dat de meeste mensen het minder druk dan vroeger schijnen te hebben. Het oude POV wordt meer en meer vervangen door POPOV, Praten over Praten over Voetbal, Verkiezingen, Vliegtuigrampen, Weersveranderingen en zo door. Al jaren waarschuw ik daartegen. Het oeverloze gelul waar Gods zegen niet op rust, is het gemakkelijkst aan te tonen bij voetbal: een afgekeurd doelpunt krijgt commentaar van spelers, trainers, scheidsrechters. Daarop gaan we naar de studio’s van radio en tv, van daar naar de praatprogramma’s, de columnisten. De reuring wordt begeleid door een twitter- en social media-tsunami waarbij de oorspronkelijke functie van een praatje voor de vaak verloren raakt. Met twitter erbij ontstaat TWOPOV, of eigenlijk TWOPOPOV. Het oorspronkelijke praatje onder elkaar in de pauze, op de receptie of voor het slapen gaan, heeft zijn onschuld verloren. We kunnen niet wachten totdat de heren Gijp en Derksen weer hebben uitgelegd dat de meeste voetballers niet kunnen voetballen. Of totdat Pauw en Jinek hebben laten blijken met welke politici ze het goed kunnen vinden.

En zodra er een onderwerp is dat de uitbaters van goedkope praatjes niet zo ligt dan speelt men ZWOPOW: zwijgen over praten over waterschapsverkiezingen. Hebt u gisteren gestemd voor het waterschap. En beviel het?

Hans Philipsen

 

 

 

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)