Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Maastricht marcheert voor het klimaat

Maastricht marcheert voor het klimaat

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

MAASTRICHT. “Deze heb ik zelf gemaakt.” Een jongetje van een jaar of acht laat zijn kartonnen bord zien aan iemand van de Partij voor de Dieren. ‘We only have one earth’ staat erop. Het is vrijdag 15 maart, de dag van de internationale Youth Climate Strike waar ook Maastricht aan meedoet. Op het Vrijthof verzamelen de deelnemers voor de klimaatmars zich. Het is even na 11.00 uur als de studenten van Students for Climate Maastricht de microfoon pakken en iedereen richting de kiosk halen.

“Jullie hebben vandaag allemaal school, universiteit, werk of andere verantwoordelijkheden in de steek gelaten, omdat jullie net als wij vinden dat we één grotere verantwoordelijkheid hebben”, roepen ze de menigte toe in het Nederlands en Engels. De schattingen variëren van tweeduizend tot vierduizend mensen.

Na nog wat oppeppende woorden vertrekt de mars door de winkelstraten, richting de Maas. “What do we want?”, roepen de organisatoren, die vooroplopen. “Climate Justice”, is het antwoord van de demonstranten. “When do we want it?” “Now!

De mars wordt positief ontvangen in de stad. Omstanders lachen, klappen en maken foto’s. Gaandeweg sluiten meer mensen zich aan. Vrijwel iedereen heeft een bord bij zich. Sommige met een simpele, maar duidelijke boodschap (Take action now), andere met een grap of een doordenker (Stop global warming, I’m not bikini ready).

Een groep toegewijde demonstranten loopt de hele mars met een kartonnen doodskist op de schouder. ‘Our future’ staat erop en, aan de andere kant, ‘humanity’. Wanneer de stoet even voor 13.00 uur weer op het Vrijthof is, na een tocht via de Rechtstraat, Plein 1992 en het Stadspark, gaan ze voor dood op de grond rondom de kist liggen. Eén van hen houdt een spandoek vast: ‘Stop extinction, act now’.

De demonstranten worden op het Vrijthof ontvangen door zanger Branimir Piljic die zijn innerlijke Jimi Hendrix naar boven laat komen. Na een paar toespraken, kan men nog de kraampjes bezoeken van de organisaties die samen KAN (Klimaat Actie Netwerk) vormen. Zij zullen de komende drie maanden iedere week activiteiten organiseren, zoals een lezing, een debat of een filmvertoning.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)