Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Opgelet: u nadert nu McDonald’s!

Opgelet: u nadert nu McDonald’s!

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Droomland

Stel, je krijgt als wetenschapper een zak met geld, onbeperkte tijd en personeel. Welk onderzoek zou je dan doen? Psycholoog en neurowetenschapper Anne Roefs wil mensen met obesitas in de scanner leggen om te achterhalen hoe eten in hun brein wordt gerepresenteerd voor, tijdens en na een dieet.

Kijk, zegt Roefs, terwijl ze bladert in een vierkant boekje met op de kaft ‘Wild ideas’. Hierin tekent ze veelbelovende gedachteflitsen en ingevingen op. Meestal over onderzoek, maar niet altijd. Op de eerste pagina staat: een kookboek maken voor een levenslange, gezonde leefstijl. Ja, ze houdt van koken, is na haar promotie zelfs een tijdlang postdoc en kok tegelijk geweest, bij restaurant Salonard. Wat inmiddels ter ziele is, alleen de gelijknamige bakkerij bestaat nog.

Roefs is nu voltijds hoogleraar psychologie en neurowetenschap van abnormaal eetgedrag en leidt een Vidi-onderzoek naar hoe eten in het brein wordt gerepresenteerd. “Je kunt aan de hand van de hersenactiviteit zien of mensen het belangrijk vinden of eten lekker is of gezond. Een van de dingen die we ons afvragen: is die representatie van smaak sterker bij mensen met een hogere BMI?”

Voor haar droomstudie zoekt Roefs een paar honderd proefpersonen met obesitas, en wel met een BMI tussen de 30 en de 40. “Dat is deels een praktische keus, want boven de 40 passen mensen niet meer in onze scanner. In de VS, waar overgewicht een groter probleem is, hebben de apparaten misschien ruimere tunnels, maar hier niet.”

Deze proefpersonen, die tussen de 100 en 130 kilo wegen, gaan vervolgens op dieet. “Op een streng dieet, want ze móeten afvallen, zo’n 25 kilo. Dus ik laat driemaal daags een pakket met eten bezorgen, en daar moeten ze het mee doen. Je mag verwachten dat tijdens het afvallen de smaak van eten minder belangrijk wordt en de gezonde aspecten op de voorgrond dringen. Maar blijkt dat ook uit de activiteit in het brein?”

En stel dat onderzoekers dan op grond daarvan kunnen voorspellen hoe lang mensen het dieet volhouden. “Dan kun je ze in de moeilijke fase steunen en blijven wijzen op gezonde voeding. Dat kan via apps, rond etenstijd.”

In het inmiddels afgeronde project Think Slim heeft Roefs via smartphones gegevens verzameld van proefpersonen: over hun emoties, trek in eten, dagelijkse bezigheden, en eetgedrag. “Op basis van een netwerkanalyse probeerden we de omstandigheden te voorspellen waarin mensen over de schreef zouden gaan en naar een ongezonde hap zouden grijpen. Als iemand moe thuiskomt van zijn werk en somber is, dan kun je een waarschuwing sturen. Of afleiding voorstellen: maak een wandeling in het bos, of bel een vriendin. De timing en inhoud van deze waarschuwingen kun je baseren op de data van ieder individu.”

Persoonlijke data verzamelen kent tegenwoordig geen grenzen. “Heb je al van digital phenotyping gehoord? Daarbij krijgen onderzoekers toegang tot het digitale gedrag van proefpersonen. Ze zien sms-berichten, luisteren telefoongesprekken af, zien wat mensen googlen, maar ook waar ze zich bevinden. Het is een enorme privacyschending maar mensen geven natuurlijk toestemming.”

Voor het onderzoek van Roefs zou digital phenotyping ook interessant zijn. “Zodra iemand een McDonald’s nadert, stuur je een sms: kijk uit, u bent moe en nadert een fastfoodrestaurant.”

Probeer om te keren.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)