Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

ROA: er zijn genoeg banen, maar studenten weten het niet

MAASTRICHT. Er zijn genoeg banen voor hoger opgeleiden in de Euregio, maar meer dan de helft van de alumni is zich daar niet bewust van. Gemiddeld 80 procent van hen heeft de regio vijf jaar na het afstuderen verlaten. 

Dat is een van de conclusies uit een onderzoek naar vertrek- en vestigingsmotieven van studenten van het ROA (Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt). De gemeente Maastricht wil dat veranderen. Gedacht wordt aan een evenement na het afstuderen. Werktitel: de Outcome.

In het ROA-rapport geven studenten aan dat een baan een belangrijke reden is om te verhuizen. In Maastricht en omgeving kunnen ze die niet vinden, denken ze. Of ze zijn bang, wanneer het om werk net over de grens gaat, voor een taal- en cultuurbarrière.

Ook gemeenteraadsleden zetten hun vraagtekens bij het baanaanbod, bleek dinsdag toen het rapport werd besproken tijdens een informatieronde van de raad in de Tapijnkazerne. Kunnen we die beloftes waarmaken, vroeg Kitty Nuyts van de Liberale Partij Maastricht. Zeker, zei wethouder Bert Jongen (D66) van Studentenstad “Grote bedrijven uit de regio geven keer op keer aan dat ze staan te springen om hoger opgeleiden.”

Een andere reden voor studenten om te blijven is een sociaal netwerk – vrienden, familie of een partner in de buurt. Ook de kwaliteit van leven en de openheid van de bevolking spelen een rol. Dat zijn zaken waar de gemeente al langer op inzet, onder andere via projecten in het kader van Studentenstad.

Zo is er bijvoorbeeld de Housing Helpdesk – betaalbare woningen zijn ook belangrijk voor de net afgestudeerden – waar internationale studenten terecht kunnen voor advies en begeleiding over huren in Maastricht. Het plan is om deze Helpdesk verder uit te breiden en zich ook te richten op expats.

Andere projecten, zoals Match, dat buurtbewoners en studenten samenbrengt in vrijwilligerswerk, of Citydeal, waarbij studenten en medewerkers van de universiteit de wijken ingaan om samen met de inwoners een lokale onderzoeksagenda op te stellen, zijn meer gericht op de integratie tussen studenten en andere inwoners.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)