Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Wiskunde in de stad

Wiskunde in de stad

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

MAASTRICHT. Wiskundigen zien overal wiskunde in, zelfs in de meest alledaagse dingen, aldus Frank Thuijsman, hoogleraar Strategic Optimization and Data Science, die afgelopen donderdag de tentoonstelling Math/Maastricht in de Minderbroedersberg 4-6 opende. Zo ontstond het idee voor een alternatieve gids voor Maastricht, waarin wiskundigen van de Universiteit Maastricht vertellen aan welk probleem of onderzoek een bepaalde plek hen doet denken.

De onderzoekers zijn gefotografeerd door Joey Roberts op de plaats van hun keuze. In de bijbehorende gids lichten zij hun keuze toe en geven een korte wiskundeles. Zo kiest grijpt Kurt Driessens, universitair hoofddocent Machine Learning, de heuvel bij Fort Sint Pieter aan om iets te vertellen over hill climbing algoritmes – die stapsgewijs een goede oplossing voor een probleem te zoeken. Het wordt bijvoorbeeld in de kunstmatige intelligentie gebruikt om een patroon te herkennen. En Rachel Cavil van het Department of Data Science and Knowledge Engineering ziet in de Onze Lieve Vrouwe basiliek, met al haar verschillende architectonische stijlen die toch bij elkaar passen, een symbool voor haar eigen interdisciplinaire onderzoek.

Naast de foto’s is ook een kunstwerk van Jules Sinsel, dat hij speciaal voor de tentoonstelling maakte, in de Minderbroedersberg te zien.

Math/Maastricht was niet de enige tentoonstelling die afgelopen donderdag (pi-dag, wie 14 maart op
Amerikaanse wijze schrijft krijgt 3/14, de eerste 3 getallen van pi) in de Minderbroedersberg opende. De tweede heet European Women in Mathematics. Op grote banners in de hal staan Europese vrouwelijke wiskundigen afgebeeld. Zij vertellen waarom ze voor wiskunde kozen, over de uitdagingen van het vak en de verschillen in bejegening tussen mannen en vrouwen in de wiskunde.

De tentoonstellingen zijn te zien tot en met vrijdag 19 april.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)