Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Toen de deur openging, viel ook haar badjas open”

“Toen de deur openging, viel ook haar badjas open”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Boodschappenbezorger bij Albert Heijn

Maarten Thissen / 31 / masterstudent Nederlands privaatrecht / werkt 16 tot 18 uur per week / verdient €13.27 bruto per uur

31 jaar? Is hij laat begonnen of langstudeerder? Dat laatste, vertelt Thissen in de bestelbus nadat hij de verslaggever rond kwart voor vier bij de economiefaculteit heeft opgepikt. De reden? Een lang verhaal kort: een flinke tijd ziek geweest, het studentenverenigingsleven in Amsterdam, een nieuwe universiteit en gedoe met zijn vorige scriptiebegeleider.

Thissen is een half uurtje eerder vertrokken vanuit Urmond met ongeveer duizend kilo boodschappen. De bestellingen die hij moet bezorgen, hoeft hij zelf niet klaar te maken; dat gebeurt in het Home Shop Center in Eindhoven. Met een grote vrachtwagen worden ze vervolgens naar Urmond gebracht, waar Thissen ze in de rekken aan weerzijden van zijn bus laadt.

23 adressen staan er op zijn lijst vandaag. Het eerste ligt in de woonwijk Villapark: een mooi appartement aan de Papenweg. Het navigatiesysteem in de auto wijst ons de weg. “De klant weet dat we eraan komen”, zegt Thissen. “Zij krijgen automatisch een sms als we twintig minuten van het adres verwijderd zijn.” We zetten de bus eventjes op de stoep. “Dat mag eigenlijk niet, maar ik ben nooit lang weg: officieel hebben we twee minuten voor de aflevering. Als ik toch een boete krijg, moet ik hem zelf betalen. Tenzij ik van tevoren bij de centrale meld dat ik écht geen parkeerplaats kon vinden.”

Thissen loopt de bus in en verzamelt alles waar nummer 1 op prijkt. Hij laadt ze op een steekwagen en controleert op zijn apparaatje – “de zebra” – of hij alles heeft: twee kratten, twee koelboxen en een papieren zakje met het brood. Het klopt.

Het appartement ligt op de eerste verdieping. “In Maastricht is dat niet zo erg”, zegt Thissen. “Meestal is er een lift. Toen ik nog in Amsterdam werkte, was ik aan het eind van de dag helemaal kapot. De meeste mensen wonen daar niet op de begane grond, vaak is er geen lift en we bezorgen tot in de keuken. Per een of twee moet je die kratten dan naar boven sjouwen.”

“Met twee vrienden betrok ik tien jaar geleden een nieuw studentenhuis en er was geen supermarkt in de buurt. We besloten om boodschappen te bestellen. Ideaal. Ik solliciteerde.” Inmiddels heeft hij al ruim 35 duizend adressen gehad, schat hij. “Je komt van alles tegen. Van de mooiste villa’s tot appartementen waar geen of plastic tuinmeubels staan.” Sinds 2,5 jaar rijdt hij in Zuid-Limburg. “Vandaag in Maastricht, maar ik rijd ook geregeld prachtige routes door het Limburgse heuvelland, geweldig!”

Terug in de AH-wagen tikt Thissen op het navigatiesysteem om de route naar het volgende adres te starten. Hij zet de auto stil in de Lenculenstraat, achter de rechtenfaculteit. We moeten in de Verwerhoek zijn, maar daar mag je met de auto niet komen. Na het checken van de bestelling op de zebra loopt Thissen voorzichtig met een overvolle steekwagen over de oneven stenen. Een vrouw doet de deur open met een aarzelende teckel. “Het is een schijterd hoor”, zegt de eigenares. Thissen gaat door zijn hurken om het dier te groeten. Hij brengt de boodschappen naar binnen, rekent af via de pin en neemt het statiegeldmateriaal mee terug.

“Deze hond was wel leuk”, zegt hij later in de auto. “Maar ik ben ooit door eentje in mijn kont gebeten toen ik de boodschappen neerzette.” Verder nog rare of grappige verhalen? “Nu moet ik goed opletten wat ik zeg natuurlijk, haha. Ik ben ooit in een flat geweest waar ik op de galerij al de kattenlucht rook. Ik heb gezegd dat ik allergisch was voor katten en dat ik niet naar binnen kon gaan. Dat was echt niet normaal. Ook moest ik ooit naar een huis waar een mooie vrouw woonde. Toen de deur openging, viel ook haar badjas open. Ik deed alsof ik het niet zag.”

Op naar het Polvertorenplein.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

2019-03-27: Ron Bonnet
Leuk, kort en vlot geschreven. Interessant om degene achter de AH auto een klein beetje te leren kennen.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)