Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Han Baudet, de grootvader

Han Baudet, de grootvader

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

In 1949 kreeg ik, leerling van het Nederlands Lyceum in Den Haag, na mijn keuze voor het gymnasium een nieuwe leraar geschiedenis. Han dan wel Henri Baudet. Tot mijn eindexamen ben ik door zijn persoonlijke belangstelling sterk beïnvloed. In mijn studiekeuze, maar belangrijker nog in sociaal opzicht. Hij stimuleerde mijn voorliefde voor geschiedenis en schaken. Hij zorgde ervoor dat ik me meer thuis voelde, op dat nette lyceum waar ik zes jaar lang de enige was die uit het Laakkwartier, een volksbuurt, naar school fietste. Han Baudet is de grootvader van Thierry wiens bestaan de lezer ongetwijfeld niet ontgaan zal zijn.

Net als veel Nederlanders zijn de Baudets niet “van vreemde smetten vrij”. In 1795 vluchtten nogal wat jonge Fransen die de dienstplicht in eigen land wilden ontlopen, naar Holland en omstreken. Een van hen is de stamvader van de Baudets. In rechte lijn treffen we een eeuw later een wiskundige aan, hoogleraar aan de Technische Hogeschool in Delft. Zijn vrouw kwam uit een bekende Indische familie.

Zoon Han werd geboren in 1919. Hij verloor zijn vader, de wiskundige, op tweejarige leeftijd. Na zijn HBS koos Baudet voor een studie wis- en natuurkunde. Eenmaal op de universiteit, stapte hij over op geschiedenis. Daarvoor moest hij eerst een staatsexamen Grieks en Latijn afleggen. Na de oorlog studeerde hij af, werd journalist bij het ANP. Wat tot spanningen leidde, omdat hij over de Indische kwestie een conservatief standpunt innam. Hij was op een romantische wijze trouw aan het eigen verleden.

Hij koos daarna voor het leraarschap aan het Nederlands Lyceum. Ook om met succes zijn proefschrift te schrijven. In 1956 begon Baudet als hoogleraar sociale en economische geschiedenis in Groningen. In 1965 werd hij daarnaast parttime benoemd aan de Technische Universiteit Delft bij de nieuwe studie industriële vormgeving. Daaraan bleef hij ook na zijn emeritaat verbonden. Wat resulteerde in samenvattende en detailstudies over de geschiedenis van de techniek.

Na 1953 heb ik Han Baudet zelden ontmoet. Een enkele keer, beiden in toga bij een plechtigheid. Toen ik in 1953 voor een studie moest kiezen wist ik het niet, wiskunde of geschiedenis. Voor geschiedenis had ik toentertijd, net als Han Baudet, staatsexamen gymnasium alpha naast mijn bèta moeten halen. Dat zat er niet in. Dus werd het een ‘gemiddelde’ tussen wiskunde en geschiedenis. Namelijk sociologie. Dat was de conclusie van een vermaard pedagoog op wie mijn ouders vertrouwden. Ook Baudet was het ermee eens.

Hans Philipsen 

 

Zie o.a. C. Fasseur in de Digitale Bibliotheek van de Letteren              

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)