Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Splinters: Slachtoffer ontgroening geschorst

Splinters: Slachtoffer ontgroening geschorst

Slachtoffer ontgroening geschorst

Een student die de ontgroening van de Leuvense studentenvereniging Reuzegom overleefde, wordt nu door de Katholieke Universiteit Leuven geschorst tot het einde van het academiejaar. Dat melden verschillende Belgische media. De vader van de student begrijpt er niks van. “Het is alsof mijn zoon voor de tweede keer slachtoffer wordt”, zegt hij in De Morgen. “Die vereniging bestaat al decennia en de universiteit weet al jaren dat de dopen geen brave danspartijen zijn. We zullen zeker in beroep gaan tegen de beslissing van de tuchtraad.”

Bij de ‘doop’ van de nieuwelingen, eind december, kwam een twintigjarige ingenieursstudent om het leven. Twee andere ‘schachten’ (Vlaams voor kandidaat-leden) raakten onwel en werden naar het ziekenhuis gebracht. Oorzaak: zoutvergiftiging door de enorme hoeveelheid vissaus die ze hadden moeten drinken. 

De geschorste student heeft volgens de vicerector “tijdens geen enkele fase van de tuchtprocedure, en dit in tegenstelling tot andere studenten, afstand genomen van het fatale doopritueel van Reuzegom. Hij bleef dit integendeel verdedigen”, verklaart de vicerector in een bericht op de website van de KU Leuven. “Er kon niet anders dan worden vastgesteld dat hij handelde in strijd met het tuchtreglement.”

Er blijven wel wat vragen. Waarom verdedigt een slachtoffer een dodelijk gebleken ontgroeningsritueel? Maar ook: waarom eist de universiteit dat een slachtoffer dat ritueel veroordeelt? De Leuvense universitaire ‘nieuwsdienst’ wil er verder niet op ingaan. In de reactie op de website staan alle antwoorden, meldt een medewerker. Niet dus.


Veilig, maar illegaal op de fiets

Voor een kleine 25 euro na een dronken avond zonder kleerscheuren en met alle tandjes thuiskomen. Voor menig student lijken de fietszijwieltjes van stichting TeamAlert een uitkomst.
De stichting zag dat veel studenten in Utrecht dronken op de fiets stappen na een avondje in de kroeg, vertellen zij aan het Hoger Onderwijs Persbureau (HOP). Een gat in de markt, moeten ze gedacht hebben. Een taxi nemen is het veiligste alternatief, maar dat is een illusie, aldus de woordvoerder van de stichting. Voor een stevige stapper lopen de taxikosten snel op, terwijl de Drunk Wheels eenmaal 24.95 euro kosten.

Een taxi is overigens niet alleen het veiligste alternatief, ook het legaalste. Dronken fietsen, ook met zijwieltjes, is volgens de wet namelijk verboden.
TeamAlert testte de zijwieltjes onder 122 jongeren en concludeerde dat er minder geslingerd wordt en dat de wieltjes een veilig gevoel geven. Maar zijn zijwieltjes niet een beetje kinderachtig, vroeg het HOP zich af. TeamAlert verwacht dat studenten het juist grappig zullen vinden.
 

Twitterstormpje

“Met een investering in achterhaalde en onethische methoden bevestigt @MaastrichtU het stereotype dat Limburgers achterlopen!” Dat twitterde Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie in Nijmegen, afgelopen zondag. Ze refereerde hierbij aan het nieuwe proefdierencentrum dat de Universiteit Maastricht in 2021 wil openen.

De reacties kwamen onmiddellijk binnen, zowel van tegenstanders van dierproeven als trotse Limburgers. Rector Rianne Letschert noemde Vonks opmerking over Limburgers “onnodig en de discussie onwaardig”. Vonk antwoordde enigszins verschrikt: “Ik woon zelf in Limburg; geen kwaad woord over Limburgers!” Om te vervolgen: “Ik zei alleen dat dit het stereotype bevestigt. Inmiddels weet ik dat @MaastrichtU bij de bouw al rekening ermee houdt dat het proefdierlab op den duur een proefdiervrij innovatielab kan worden. Dus niet zo achterhaald als ik dacht, wel onethisch (vind ik). Echt modern zou natuurlijk zijn als Maastricht vooroploopt en een biomedisch proefdiervrij onderzoekslab bouwt. Zou u daarover in gesprek willen? Ook met @Proefdiervrij?”

Proefdiervrij is een stichting die zich inzet voor een proefdiervrije toekomst. Die zien een gesprek zitten, al zijn ze positiever dan Vonk. Ze tweeten: “Super dat er nu alvast wordt voorgesorteerd op een proefdiervrije toekomst. Zo voorkom je dat de investering in dit gebouw een remmende werking heeft op de transitie naar proefdiervrij onderzoek. Een gesprek over de proefdiervrije mogelijkheden staan wij zeker open voor.”
Zie hier de opinie van Pim Martens over het nieuw te bouwen proefdiercentrum aan de UM (met zijn tweet begon het hele stormpje)

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)