Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Vijf Utrechtse verenigingen dreigen subsidie kwijt te raken

NEDERLAND. Vijf Utrechtse studentenverenigingen dreigen vanaf volgend collegejaar hun bestuursbeurzen van de Hogeschool Utrecht en de universiteit kwijt te raken. Ze hebben te weinig leden die verbonden zijn aan één van de twee instellingen, schrijft DUB, de nieuwssite van de Universiteit Utrecht. Ze krijgen tot oktober de tijd om daar verandering in te brengen.

Meer dan 20 procent van de leden van de Utrechtsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (UVSV), het Utrechtsch Studenten Corps (USC), gezelligheidsvereniging Biton, de studentenwielrenvereniging (De Domrenner) en de studentenbasketbalclub (SBU) studeert niet (meer) aan een van de twee instellingen. Daarmee voldoen ze niet aan de regels en kan hun subsidie worden ingetrokken. Toch hebben de colleges van bestuur besloten een uitzondering te maken. Ze vinden het belangrijk dat er een divers aanbod van verenigingen blijft bestaan, aldus DUB. “Als de clubs voor 1 oktober alsnog kunnen aantonen dat minimaal 80 procent van hun leden student aan de HU of UU is, dan behouden ze een deel van hun bestuursbeurzen.”
Uit een interview met de ab actis van UVSV blijkt dat het een “verrassing” was; ze hadden helemaal niet in de gaten dat ze niet aan de regels zouden voldoen. Waarschijnlijk speelt de ligging van Utrecht een grote rol. In de stad blijven wonen terwijl er een master in Amsterdam wordt gevolgd, is prima te doen. Belangrijke vraag: hoe gaan ze ervoor zorgen dat het percentage leden dat studeert aan de hogeschool of universiteit omhoog gaat? “Je wilt niet aan je huidige leden vragen om hun lidmaatschap op te zeggen”, zegt de ab actis van UVSV tegen DUB.
In Maastricht kreeg Tragos vorig jaar een waarschuwing (die ook weer werd ingetrokken) omdat de vereniging de ook hier gehanteerde 80-procent-regel net niet had gehaald. Het verschil was een paar tienden van een procent. Dat was voor Pascal Breuls, directeur van het studentenservicecentrum, reden om soepel te zijn. Overigens moet die 80 procent studeren aan de UM. Een opleiding aan de Hogeschool Zuyd telt niet mee.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)