Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Honderden academici veroordelen uitspraken Baudet

Honderden academici veroordelen uitspraken Baudet

Photographer:Fotograaf: Flickr, Roel Wijnants

Meer dan 70 UM'ers

NEDERLAND/MAASTRICHT. Zo’n 915 (het aantal groeit gestaag) hoogleraren, universitair (hoofd-) docenten en promovendi zijn “verontrust en gealarmeerd” door de recente uitlatingen van Forum voor Democratie-leider, Thierry Baudet. “Onze samenleving zal geen enkele politieke inperking op de vrijheid tot kritisch academisch onderzoek en onderwijs accepteren”, schrijven zij in een open brief. Onder hen meer dan zeventig Maastrichtse academici, zoals collegevoorzitter Martin Paul, rector Rianne Letschert en decanen van verschillende faculteiten.

Universiteiten zouden volgens Baudet de samenleving “ondermijnen” en zich schuldig maken aan “linkse indoctrinatie”.  FvD opende onlangs een ‘meldpunt indoctrinatie’ en roept studenten op om voorbeelden hiervan te rapporteren.

Volgens de ondertekenaars creëert Baudet een “samenzwerings-achtige sfeer” en worden wetenschappers en opiniemakers “als vijand van de bevolking geportretteerd”. Hij wijst klimaatwetenschap af en propageert een “alternatieve geschiedschrijving op basis van nationale trots”. FVD is niet zozeer geïnteresseerd in het verminderen van mogelijke vooringenomenheid in het onderwijs, stellen de briefschrijvers, het lijkt de partij “eerder te gaan om het selectief diskwalificeren van kennis die niet bij het eigen politieke en ideologische programma aansluit.”

De wetenschappers wijzen op het recente KNAW-onderzoek naar academische vrijheid dat juist concludeerde dat er “geen gebrek is aan diversiteit in politieke perspectieven” bij de universiteiten. De grootste potentiële bedreiging van academische vrijheid is te vinden buiten de universiteit, klinkt het. Denk aan de opkomst van “populistisch-rechtse politiek. Van Bolsonaro in Brazilië tot Trump in de VS, van Orbán in Hongarije tot Erdogan in Turkije. Lijsten van ‘verdachte’ academici, het publiekelijk in diskrediet brengen van wetenschappelijke kennis en politieke aanvallen op financiering van onderwijs en onderzoek, worden gebruikt om de ruimte voor kritisch debat te vernauwen, minderheden en vrouwen verder te marginaliseren en de macht van de eigen partij te consolideren.”

RJ/HOP

 

 

 

 

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)