Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De mismatch tussen lichaam en identiteit

De mismatch tussen lichaam en identiteit

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Droomland

Stel, je krijgt als wetenschapper een zak met geld, onbeperkte tijd en personeel. Welk onderzoek zou je dan doen? Promovenda Mathilde Kennis zou MRI-onderzoek willen doen bij genderfluïde personen. Alleen kan dat niet. Nu nog niet.

In de transgendergemeenschap komt de vraag vaak op tafel: hoe is de seks na een transitie? Daar is nauwelijks onderzoek naar gedaan, zegt Mathilde Kennis (25), sinds afgelopen september promovenda bij de faculteit psychologie en neurowetenschap. Ze start binnenkort een dagboekstudie, waarin transgender personen regelmatig hun seksueel welbevinden optekenen: hoe het voelt, of het lichaam in de weg zit, of een depressie roet in het eten gooit. “Ze hebben veel last van psychische stoornissen, 40 procent heeft weleens een suïcidepoging gedaan.”

Tegelijkertijd bereidt Kennis een neurobiologische studie voor waarin ze de hersenen van transgender personen bestudeert voor, tijdens en na de transitie. Ze zal inzoomen op specifieke hersengebieden waar de link dan wel mismatch tussen lichaam en identiteit wordt verwerkt. Verdwijnt die mismatch gaandeweg de transitie?

“Als je mensen in de scanner een foto van henzelf laat zien, dan licht één regio duidelijk op. Doe je dat bij een transvrouw, dus bij iemand die een mannelijk geslacht toegewezen kreeg bij de geboorte maar zich als vrouw identificeert, dan verwacht ik een veel diffuser beeld. Veel transgender personen hebben een afkeer van het eigen lichaam. De vraag is of die hersenactiviteit eenduidiger wordt na de transitie.”

Het zal niet meevallen om voldoende proefpersonen te vinden, veertig transmannen, veertig transvrouwen en een controlegroep. Ze zal contact zoeken met de ziekenhuizen in Gent en Amsterdam, waar veel geslachtsoperaties plaatsvinden. Tegelijk doet ze ‘veldwerk’ in lhbti-kringen en bezoekt ze regelmatig het Café Rosé in de Bogaardenstraat.

Daar klinken ook weleens kritische geluiden als Kennis over haar onderzoek vertelt. “Sommigen vinden mijn onderzoek naar transmannen en transvrouwen te binair. Het bevestigt de bekende hokjes, terwijl daartussen nog een heel spectrum zit van genderfluïde personen, van mensen die zich de ene dag man en de andere dag vrouw voelen, of non-binaire personen, die zich compleet anders voelen.”

Daarom droomt Kennis van een omvangrijke studie waarin ook genderfluïde en non-binaire personen deelnemen. “Variërend van mensen die een binaire transitie ondergaan, met hormoontherapie en een geslachtsveranderende operatie, tot transmannen die alleen hun borsten laten verwijderen of transvrouwen die enkel kiezen voor een sociale transitie, en geen medische. Kun je veranderingen zien in het brein? Maar ook: hoe gelukkig zijn ze? Ik zou de hele groep twintig jaar volgen.”

Ook zou ze het Nederlandse ‘poortwachtersmodel’ tegen het licht willen houden. Een geslachtsveranderende operatie kan pas nadat een psycholoog de diagnose genderdysforie heeft gesteld. “Dat model is met de beste bedoelingen ingesteld, maar het kan wel een jaar of vijf duren voordat je aan de beurt bent. Dat betekent in veel gevallen: vijf extra ongelukkige jaren. We stellen alles in het werk om te voorkomen dat iemand spijt krijgt en zien daarbij misschien de wanhoop over het hoofd als gevolg van het lange wachten.”

Kennis’ droomonderzoek is vooralsnog onuitvoerbaar. “Statistisch gezien zullen de verschillende genderfluïde groepen te klein zijn om er uitspraken over te doen. Bovendien zou je bij gatekeeping het liefst één groep vijf jaar lang laten wachten en de andere gelijk door laten vliegen naar de behandeling. Maar dat is ethisch niet in de haak.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)