Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"Als ik thuis studeer, ga ik al snel gitaarspelen of netflixen”

"Als ik thuis studeer, ga ik al snel gitaarspelen of netflixen”

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

XXL-weken UB

Aan de balie van de universiteitsbibliotheek (UB) in Randwyck is het rustig tijdens de XXL-weken rondom de tentamenperiode, waarin beide UB’s ruimere openingstijden hanteren. “Er komen nauwelijks vragen. Iedereen zit met de neus diep in de boeken”, legt studentmedewerker Mariska Custers uit. Zo rustig als het aan de balie is, zo druk is het in de studieruimten. “Soms zit er zelfs een enkeling met de laptop op de trap te studeren”, zegt Marcel Spa, de huismeester in de UB van Randwyck. Observant ging in beide UB’s langs om te kijken hoe hard er gestudeerd wordt en hoe het zit met de drukte, de stress en de hoeveelheden koffie.

Marleen Schlooz
De Nederlandse Marleen Schlooz (21) is masterstudent econometrie, maar is aan het studeren voor een keuzevak uit de master Economics: Shocks and cycles. Daarnaast is ze bezig met haar scriptie, al staat die tijdens de tentamenperiode op een wat lager pitje.
Het is een uur of 12 in de binnenstadbieb, maar ze is al vanaf 9 uur hier. “Ik wist niet zeker of het vol zou zijn.” Schlooz heeft een goede plek weten te bemachtigen: “Op de eerste verdieping aan de grote tafels met vier zitplekken. Die hele verdieping is een stiltegebied. Om 10 uur zat het helemaal vol. Ik kom hierheen omdat ik me hier beter kan concentreren. Thuis ben je snel afgeleid, dan ga je al snel even je kamer opruimen.”
Ze maakt samenvattingen en oefent oude toetsen. “Ik blijf tot een uur of vijf”, zegt Schlooz. “Het is zaterdag en ik wil ook een beetje van het weekend genieten.”

Nina Neumann
Ook de Duitse Nina Neumann (20) was er al om 9 uur bij om een goede studieplek te bemachtigen. Op de twee verdieping van de binnenstadbibliotheek studeert de eerstejaars International Business voor het wiskunde- en statistiekvak Quantitive Methods 2. Op 5 april is de toets. Voor velen is dit vak een struikelblok, maar Neumann maakt zich geen zorgen. “Ik ben er zeker van dat ik het ga halen. Ik ben redelijk goed wiskunde en ik heb al zes bonuspunten gehaald tijdens de quizzen in de les. Die worden opgeteld bij de punten die je bij het tentamen haalt; je hebt 27 nodig om te slagen.” Voor de tentamenweken maakt ze een strikt plan: “Vandaag heb ik de onderwijsgroep van volgende week voorbereid en volgende week begin ik met samenvattingen doornemen.”
Neumann is een chocoladebroodje aan het eten uit de kantine van de UB. “Mijn eigen eten is waarschijnlijk gezonder, maar ik ben te lui om mijn eten thuis voor te bereiden.”

Myrthe Eussen & Britt Op den Kamp
Derdejaars geneeskundestudenten Myrthe Eussen (20) en Britt Op den Kamp (21) zijn tijdens de XXL-weken – net als in ‘normale’ weken – alleen in de bieb te vinden om de tijd tussen colleges en werkgroepen te overbruggen. Écht studeren doen ze liever thuis; vooral uit praktische overwegingen. “Ik praat hardop tegen mezelf tijdens het leren”, zegt Eussen. “Alsof ik een college aan mezelf geef. Op de middelbare school deed ik dat al. Daar deed verder niemand het, maar bij geneeskunde hoor ik het vaker. Misschien is het een geneeskundeding.” Ook Op den Kamp betrapt zichzelf er weleens op dat ze tegen zichzelf aan het praten is. Zij studeert het liefst thuis in Stein bij haar ouders in de keuken. “In de bieb is het zo onnatuurlijk stil; dat geeft een kille sfeer.”
Beiden hebben tot dusverre alle blokken in een keer gehaald, dus hun tactiek lijkt goed te werken. In aanloop naar de tentamens maken ze lange dagen. Op den Kamp: “Ik sta vroeg op en werk tot acht uur ’s avonds door.” Ze werken met een strak studieschema. Het komende tentamen gaat onder andere over het bewegingsapparaat, “dus we moeten op tijd beginnen. Alle zenuwen, botten, spieren, bloedvaten en aanhechtingen moeten we weten”, vertellen ze. Op den Kamp: “Dat is een lastig tentamen, want je moet echt alles erin stampen. Bij andere onderwerpen kun je meer beredeneren.”
“Tijdens het studeren probeer ik vooral gezond te eten, veel fruit”, zegt Eussen. “Maar als het zwaar wordt grijp ik weleens naar chocolade of koekjes.” Ook gaat de koffieconsumptie tijdens het blokken omhoog: “Vier of vijf kopjes per dag, normaal drink ik er een of twee.”

Bram Dela Haije
Bram Dela Haije (20), eerstejaars gezondheidswetenschappen, was er “pas om half 12” deze dinsdag. “Ik heb ervoor gekozen om uit te slapen. Normaal ben ik om 8.30 in de UB in de binnenstad; ik woon op de Markt. Maar vijf keer per week vroeg opstaan werkt niet. Een of twee keer slaap ik uit.” Op 5 april heeft hij het tentamen van het blok ‘Gezondheid, voeding en bewegen’. “Dat komt goed. Dit blok ligt me wel”, zegt Dela Haije. In tegenstelling tot het vorige, dat hij niet haalde. “Daar kwam veel biologie bij kijken en dat heb ik sinds de derde van de middelbare school niet meer gehad. Voor de zomervakantie is de herkansing, dan moet het goedkomen.”
Dela Haije studeert in de bibliotheek omdat zijn bureau thuis niet groot genoeg is. “Hier zijn ze lekker ruim.” Met een groepje van zes vrienden is hij er dagelijks te vinden. “We pakken samen pauze, studeren samen en houden plekken voor elkaar bezet.  Dat stimuleert: als je op Youtube zit en naast je zijn je vrienden aan het studeren, dan ga je ook wat doen. Dadelijk denken ze dat ik niets doe.”

Thomas Wigglesworth
Thomas Wigglesworth (18) studeert International Track Medicine. Tot nu toe heeft hij alles gehaald. Hij vindt het “prettig” in de UB. In de XXL-perioden is hij er van negen tot negen ongeveer te vinden. “Het is hier rustig; ik ben minder snel afgeleid en hier zijn alle boeken die ik nodig heb. Als ik thuis studeer, ga ik al snel gitaarspelen of netflixen.” In de bibliotheek oefent hij met een groep oude toetsen of studeert hij alleen met een muziekje op. “Op het moment luister ik vaak Elton John; meestal staat er 70’s of 80’s muziek op.”
Met zijn vader woont hij in Eisden, op fietsafstand van Randwyck. “Maar ik kom met de bus”, zegt hij lachend. “Sinds ik mijn OV-kaart heb, doe ik eigenlijk alles met het openbaar vervoer.”
Een, soms twee keer, per dag gaat hij naar het restaurant van het ziekenhuis om wat te eten. “Het aanbod is daar wat uitgebreider en iedereen met een studentenpas kan er gaan eten.”

Gabriele Bertoni
De Italiaanse Gabriele Bertoni (20) verorbert een flinke portie eten van Cato by Cato, een populaire afhaalgelegenheid onder studenten. “Ik ging voor een kleine portie, maar mijn maag zei tegen me dat ik een grote moest nemen”, zegt hij lachend. Bertoni zit in het tweede jaar van European Studies. Met vier examens is het een drukke periode. Hij is nu bezig met het ‘final exam’ van het vak Qualitative Methods. “We moeten een gedetailleerd onderzoeksvoorstel schrijven voor een hypothetische paper. Het mijne gaat over de opkomst van het populisme in Spanje en Italië.”
Hij is in de UB in de binnenstad deze woensdag, “maar ik studeer liever bij Fasos. Ik voel me daar meer thuis en ik vind het Bandito café geweldig.” Hij was er vandaag om negen uur en rond zes is het genoeg geweest, zegt hij. “Vanavond ga ik misschien nog een uurtje door de stof heen en daarna ga ik een boek lezen of een film kijken.”
Of hij zijn master in Maastricht gaat doen, weet hij nog niet. “Ik wil een pauze nemen van het studeren. Misschien ga ik stage lopen of een reis maken.”

Zohaad Fazal
“Ik luister het liefst technomuziek tijdens het studeren”, zegt de 22 jarige Zohaad Fazal uit Heerlen. “Dat is muziek met weinig lyrics, dan raak je niet afgeleid.” Op 5 april heeft hij het tentamen Econometric Methods 2. Hij is vierdejaars, “maar het is pas de eerste keer dat ik die toets maak. Ik ben er nog niet van zeker of ik het haal, misschien volgende week wel. Ik heb nog even om te leren.”
“Als ik geen stage heb, kom ik naar de UB. Ik ben werkstudent bij HSBC, een investmentbank in Düsseldorf. Daar werk ik op de aandelen- en derivatenafdeling.” In lekentaal: “Ik kijk naar oude deals en onderzoek hoe we in de toekomst meer rendement kunnen behalen.” Normaal gesproken is hij er twee dagen per week. “Dan zit ik ’s ochtends om half zeven in de trein en ben rond negen uur ‘s avonds thuis. Veel oud-studiegenoten zijn nu bijna klaar met hun master, maar hebben spijt dat ze geen stage hebben gedaan. Ik ben blij dat ik het nu doe.” Zijn master wil hij in Amsterdam of Rotterdam doen, daar speelt de banking- en finance-wereld zich af. “Als de kans zich voordoet, zou ik graag in London gaan werken: het financiële hart van Europa.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)