Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Mens vs. Panda

Mens vs. Panda

Het klimaat redden omwille van het klimaat lijkt onaantrekkelijk. ‘Het kost geld en moeite’ zijn vaak redenen om geen inspanning te willen leveren. We missen een tastbaar boegbeeld. Het WNF heeft bijvoorbeeld de visueel aantrekkelijke panda, symbool voor het proberen te redden van bedreigde diersoorten en symbool voor het door ons veroorzaakte uitsterven van diersoorten. Helaas is de huidige problematiek niet zo zwart-wit.

Het klimaat redden om de planeet te redden is menselijke grootheidswaan. De aarde, met alles erop en eraan, heeft zich namelijk prima gered in de 4,5 miljard jaar voordat de mens ten tonele verscheen, en gaat het prima uithouden zonder ons. In vergelijking met ijstijden, kosmische straling, vulkaanuitbarstingen, magnetische ompoling en asteroïde-inslagen is onze impact op de planeet alleen groot vanuit menselijk perspectief.

Wij doen ons parasitair tegoed aan alle grondstoffen en middelen die we menen nodig te hebben. Ondertussen is de planeet ons te slim af, door ons te laten denken dat wij de planeet te slim af zijn. Want als de planeet voor ons niet langer leefbaar is (door temperatuur, een kernoorlog of overconsumptie van voedsel, kies uw ondergang), dan wordt homo sapiens vooral slechts de laatste in het rijtje van de door mensen uitgeroeide dieren. Of we dan wel of niet de panda voor uitsterven hebben behoed is niet relevant. De aarde bestaat verder, het klimaat verandert en wordt leefbaar voor andere diersoorten. Niets nieuws trouwens, 99 procent van alle diersoorten die ooit geleefd hebben is al uitgestorven.

Ons klimaat is daarom niet ons probleem, wij zijn het probleem. Wij zijn de oorzaak en wij zijn het die gered moeten worden. Hoewel we vanwege ons instinctieve zelfbehoud geneigd moeten zijn aanzienlijk te investeren in onszelf, zit verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen ondergang, die vroeg of laat staat te gebeuren, er voorlopig niet in. Of we dus echt meer geld en moeite stoppen in het redden van de mens dan van het klimaat valt te bezien, maar elk beetje is al meer. Dus kom in actie voor het behoud van de mens. Of niet, want die WNF-panda is toch leuker om te redden, en stukken schattiger.

Thijs Compeer, docent bij de Faculty of Health, Medicine and Life sciences

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)