Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De schande van de mishandelde yuka

De schande van de mishandelde yuka

Iggy Pop: Lust for Life

Geen hanenkam maar wel een flinke haardos, een leren jas en overal gespen, riemen en ritssluitingen. Dat was Karel Pisters, nu leveranciersmanager bij de facilitaire dienst, in zijn jeugdjaren toen hij Lust For Life van Iggy Pop voor het eerst hoorde. We schrijven 1977, de opkomst van de punk.

"Ik heb dat nummer grijs gedraaid en nog steeds krijg ik er geen genoeg van. Vooral de energie en het levensplezier spreken me zeer aan. Ik kan me de uitzending van Toppop nog goed herinneren. Op het podium stond een grote yuka waar Iggy Pop al snel in klom. Binnen de kortste keren was die hele plant naar de filistijnen. Een dag later sprak iedereen daar schande van maar ik vond het geweldig. Iggy was vocaal heel goed, wat je niet van de meeste, andere punkbands kon zeggen. Het was vaak niet veel meer dan twee akkoorden, loeien in de microfoon en raggen maar. Zo goed als alle optredens ontaardden in een complete chaos, een kluwen van leer en ledematen voor het podium."

Pisters’ liefde voor live optredens is nooit verdwenen: 2011 was naar eigen zeggen een topjaar. "Samen met mijn vrouw heb ik toen negentig bands gezien." Overwegend uit de hoek waar Pisters zich het meest op z'n gemak voelt: punk, hardrock en metal. Al vindt hij het jammer dat de muziek aan betekenis heeft ingeboet. "Punk stond vroeger ergens voor, verwees naar een ideologie, naar politieke ideeën, nu is het niet meer dan een modebeeld, amusement. De diepgang is verdwenen."

Voor Pisters maakt muziek als Lust For Life onlosmakelijk deel uit van zijn leven. En van zijn dood. "Het nummer staat op de cd die klaarligt voor mijn crematie. Dat daar geen misverstand over bestaat, juist omdat het geen nummer is dat in de Uitvaart top 10 prijkt. Ik heb het na de crematie van mijn vader ook een keer of drie opgezet. Mijn vader had trouwens een nummer met dezelfde boodschap uitgekozen maar dan van de Limburgse troubadour Sjef Diederen: Geneet van 't laeve."

Studenten en staf vertellen over een muziekstuk dat een speciale betekenis voor hen heeft

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)