Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Rambam prutste met beelden, excuses van BNNVARA

Rambam prutste met beelden, excuses van BNNVARA

Photographer:Fotograaf: André Knottnerus/ Foto: Loraine Bodewes

Maastrichtse emeritus-hoogleraar Knottnerus: “Geen solide vakwerk”


MAASTRICHT. Twee Maastrichtse hoogleraren zijn in een uitzending van televisieprogramma Rambam in januari ten onrechte beschuldigd van ‘niet integer’ gedrag. Ze werden geportretteerd als omkoopbare wetenschappers. BNNVARA gaat door het stof nu ze het ruwe journalistieke materiaal samen met een delegatie van de Universiteit Maastricht opnieuw heeft bekeken. De omroep betreurt het dat er door de montage een verkeerd beeld is ontstaan.

Emeritus-hoogleraar André Knottnerus, voorzitter van de Maastrichtse delegatie, kwalificeert de Rambam-werkwijze als “geen solide vakwerk”.
In de uitzending van 24 januari maakte het programma van BNNVARA jacht op voedingswetenschappers. In hoeverre zijn ze bereid om tegen betaling positieve onderzoeksresultaten te leveren? Inzet van de undercoveroperatie was een Chinees energiedrankje dat aan de man moest worden gebracht. De twee Maastrichtse hoogleraren Rob Markus (neuropsychologie) en Fred Brouns (Innovatie in Gezonde Voeding) leken wel in zee te willen gaan met de industrie en hen te willen voorzien van positieve onderzoeksresultaten.
Knottnerus concludeert nu echter, nadat hij de gehele ongemonteerde versie heeft bekeken, dat de Maastrichtse onderzoekers geen blaam treft. Er is geen aanleiding om te twijfelen “aan de goede bedoelingen en de integriteit van beide UM-hoogleraren”, schreef de Universiteit Maastricht vorige week vervolgens in haar verklaring. BNNVARA maakte daarop publiekelijk excuses. “In het maakproces, specifiek in de analyse van de gesprekken met de hoogleraren Brouns en Markus, had zorgvuldiger geopereerd moeten worden”, reageert een woordvoerder van de omroep.
De wetenschappers zelf, gesteund door rector Rianne Letschert, hebben altijd volgehouden dat er zou zijn geknipt en geplakt door Rambam; fragmenten waren uit de context gehaald.

Dat omroep en productiemaatschappij toch hebben besloten om het ruwe journalistieke materiaal te delen met de UM, is frappant. Zij hielden in eerste instantie voet bij stuk: niemand, noch Observant noch het college van bestuur, mocht de hele tape zien, zo werd meermaals herhaald in e-mails.
Er werd wel een uitzondering gemaakt voor de Amsterdamse emeritus voedingsprofessor Martijn Katan, die op 24 januari ook in Rambam was verschenen. Na die uitzending kreeg hij, op eigen verzoek, de ongemonteerde versie te zien en concludeerde dat Rambam netjes had gehandeld: “De uitgezonden uitspraken gaven in essentie de teneur weer van wat Rob Markus op diverse plaatsen in het gesprek had gezegd.”
Hij blijft nu bij zijn standpunt. Katan: “Ik ken André Knottnerus en heb veel respect voor hem, wij moeten maar eens overleggen waarom we tot uiteenlopende conclusies komen. Jammer overigens dat de UM er geen deskundigen van buiten Maastricht voor heeft aangezocht, dat komt voor buitenstaanders overtuigender over dan iemand uit eigen gelederen.” Rector Letschert vindt de suggestie dat professor Knottnerus niet onafhankelijk zou zijn “werkelijk onbegrijpelijk gezien zijn uitstekende reputatie en lange staat van dienst”. Knottnerus is oud-voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, oud-voorzitter van de Gezondheidsraad en emeritus-hoogleraar huisartsgeneeskunde aan de Universiteit Maastricht.

Het college van bestuur beraadt zich nog op stappen. Dat zou een gang naar de rechter kunnen zijn of wellicht een klacht bij de Raad voor de Journalistiek; die beslissing wordt een dezer dagen genomen.
Overigens is het de tweede keer dat BNNVARA het boetekleed aantrekt vanwege een Rambam-uitzending. Vorig jaar rond deze tijd bood de omroep excuses aan vanwege een item over ontgroeningen. De programmamakers hadden gesuggereerd dat een studente uit Utrecht had gelogen. Ook hier was er gefilmd met verborgen camera.

 

 

Lees hier het hele interview met prof. André Knottnerus die het ruwe materiaal van Rambam mocht inzien. 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)