Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Brexit vanuit Schots perspectief

Brexit vanuit Schots perspectief

Medewerkerscolumn

Op een zeepkist staan en je stem zo luid en duidelijk verheffen dat je degene die even verderop ook op een zeepkist staat, overstemt. Op een mooie nazomerdag in 2014 fietste ik Edinburgh binnen, een dag voor het laatste referendum over de Schotse onafhankelijkheid plaatsvond. De beelden van de 'clans' die zich verzameld hadden en zich luidkeels vóór of juist tegen uitspraken, waren indrukwekkend. Ook de verhalen van buren die nauwelijks met elkaar spraken vanwege het grote 'No'-bord in de linkertuin, naast de 'Yes' poster in de rechtertuin raakten me diep.

Op het moment dat ik dit stuk schrijf zijn we een paar dagen verwijderd van een mogelijke harde Brexit (12 april). Ik zit, vergezeld van een goed glas, op een mooie locatie: in Schotland. En hoewel het onderwerp van het gesprek deels hetzelfde is, is de toon anders. Gemoedelijker. Meer begripvol. Hoe dat kan is een fascinerend verhaal, waar ik in de pers op het Europese vasteland helaas weinig over lees.

Diegenen die destijds hartstochtelijk voor een onafhankelijk Schotland waren, zijn zich veel meer bewust geworden van de voordelen van een lidmaatschap van een economisch pact, zoals het Verenigd Koninkrijk... of de Europese Unie.

En de tegenstanders van onafhankelijkheid? Voor hen heeft de slogan die destijds op het laatste moment vanuit Londen tot hen kwam - Better together - ineens een hele bittere bijsmaak gekregen. Ze voelen zich verraden door hun zuiderburen, na de Brexit-stemming. De twee groepen praten nu - eindelijk - met elkaar, en de gesprekken zijn een stuk constructiever dan vijf jaar geleden.

De econoom in me luistert mee. En de liefhebber van dit fantastisch mooie land ook. Ze zijn het niet altijd met elkaar eens, die econoom en die liefhebber. Want sommige 'kosten' - de pijn van een moeilijk verleden - zijn niet in ponden of euro's uit te drukken. Hetzelfde geldt voor sommige 'baten' - het gevoel van saamhorigheid. Maar ook die conversatie verloopt nu, vijf jaar later, een stuk gemoedelijker en constructiever. Wat zo'n Brexit-discussie al niet vermag...

Jaap Bos, hoogleraar Banking and Finance

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)