Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Digitale toetsen in het Mecc vanaf juni

Digitale toetsen in het Mecc vanaf juni

Photographer:Fotograaf: Ingrid Wijk

MAASTRICHT. In juni staan de eerste digitale toetsen in het Mecc gepland voor maximaal achthonderd studenten per keer. De eerste testdag deze week met 864 Chromebooks, toets-software en WiFi-installatie verliep goed.

Lange rijen tafels met daarop een laptop. Straks in juni zitten daar de studenten achter die in een afgeschermde omgeving (er is géén toegang tot het internet) hun tentamen kunnen maken. Een projectgroep van medewerkers uit verschillende faculteiten en servicecentra testte onder leiding van de Universiteitsbibliotheek onder andere de capaciteit van de WiFi in de Westhal van het Mecc. Er volgt nog een tweede testdag.

Elders in het land is digitaal toetsen al redelijk normaal, maar in Maastricht is het zeker voor grote groepen nieuw. Het was de faculteit Health Medicine and Life sciences die met het verzoek kwam, vertelt UB-directeur Ingrid Wijk, onder wier verantwoordelijkheid al jarenlang de digitale leeromgeving (denk aan blackboard, video’s in het onderwijs, wetenschappelijke bronnen in de leeromgeving en nu dus ook digitaal toetsen) valt. “Zij toetsen al langer op deze wijze in de computerruimte van de UB Randwijck. Die is te klein, en dus werd de groep in tweeën gedeeld en plande men twee tentamens achter elkaar.”

Het grote voordeel van deze toetswijze is dat het tijd bespaard voor docenten, aldus Wijk. “Het is makkelijker nakijken, want je hoeft niet meer te puzzelen op handgeschreven teksten, en het verdelen van vragen tussen docenten- wie kijkt welke vraag na -  hoeft niet meer handmatig, maar kan met een druk op de knop.”

Voorlopig gaat het om een project van drie jaar. “Misschien gaan we naar honderd procent digitale toetsing. Misschien ook niet. Op dit moment loopt een project onder leiding van Edview naar de toekomst van het onderwijs en toetsing aan de UM. Je weet niet of grootschaligheid daarin zal passen.”

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)