Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Eerste fase Tapijnverbouwing begonnen

Eerste fase Tapijnverbouwing begonnen

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

MAASTRICHT. KNAL! Afgelopen week werd met een kanon het officiële startschot gegeven voor de grootschalige verbouwing van de Tapijnkazerne. Wat betreft het nieuwe Tapijnterrein; ‘ontmoeten’ wordt het hoofdthema.

“Dit project heeft alles”, zegt Ralph Herben van UM-vastgoed en projectleider van Tapijn met enige ironie. “Historische gebouwen, duurzaamheid, natuur, dierenwelzijn, bezwaarprocedures en zelfs archeologische vondsten.” Tijdens graafwerkzaamheden rondom de drie carrégebouwen aan de kant van de Prins Bisschopssingel zijn bijgebouwen van het oude Aldenhofklooster, twee beerputten en een waterput uit de 15e eeuw gevonden, vertelt Herben.

Ook loopt er weer een bezwaarprocedure. Dit keer tegen de bouwvergunning, vertelt Herben. In 2017 gingen buurtbewoners al in beroep tegen het bestemmingsplan, vooral omdat zij zich zorgen maken over het aantal parkeerplaatsen. De Raad van State gaf hen geen gelijk. “Zulke bezwaarschriften zijn vervelend voor het project, maar mensen hebben het recht om bezwaar aan te tekenen. Voor het project betekent dat in het ergste geval dat er extra parkeerplaatsen gecreëerd moeten worden. Jammer, want dat gaat ten koste van het groen.”

“Eigenlijk zijn we al vanaf januari bezig”, zegt Herben. Lachend: “Maar het was lastig om de bestuurders van de betrokken partijen – universiteit, provincie en gemeente – tegelijkertijd bij elkaar te krijgen voor het startschot.”
Mensen bij elkaar krijgen is wel de bedoeling van het project. “Uiteindelijk moet het een park worden waar iedereen, studenten onderling maar ook de ‘gewone’ Maastrichtenaar met elkaar in contact komt. Een park is daarvoor een goed idee”, denkt Herben. “Universiteitsgebouwen zijn openbaar, maar daar loop je niet zomaar naar binnen.”

Tijdens de eerste fase worden de carrégebouwen verbouwd. “Er komen meer onderwijsruimten, twee grote collegezalen en extra studeerplekken van de universiteitsbibliotheek”, vertelt Herben. Alle gebouwen worden energieneutraal en uiteindelijk door een ‘plint’, een ondergrondse nieuwbouw met onder andere studie- en onderwijsruimten, met elkaar verbonden.

In de tweede en derde fase gaat de rest op de schop. “Loods V, de brasserie en het W-gebouw gaan weg en daar komt grotere nieuwbouw voor in de plaats met onder andere een grote collegezaal met 350 plaatsen.”, zegt Herben. In 2023 moet het allemaal klaar zijn. Niet onbelangrijk: “In 2020 komen de dieren weer terug in het nieuwe dierenpark, zei wethouder Gert-Jan Krabbendam tijdens de opening.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)