Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Kindfullness in de wijk

Kindfullness in de wijk

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

MAASTRICHT. Amateur-astronomen die de sterrenhemel observeren, burgers die vogels tellen in hun tuin of luchtmetingen doen. Zie hier een greep uit wat we burgerwetenschap noemen. Promovenda Sanne Grootjans doet er ook aan mee. Ze heeft dertien inwoners van de probleemwijken in Maastricht (Nazareth, Limmel, Wyckerpoort en Wittevrouwenveld) getraind om buurtinterviews te houden over gezondheid.

Maastricht–Oost is onderdeel van een van de negen proeftuinen die het ministerie van Volksgezondheid heeft uitgekozen. Het overkoepelende project heet ‘Blauwe zorg in de wijk’, waarbij blauw voor duurzaamheid staat. Hoe kun je de gezondheid en de kwaliteit van leven verbeteren zonder een cent extra uit te geven? “In de moeilijke wijken leven mensen gemiddeld zeven jaar korter”, zegt Grootjans. “Ze voelen zich ook ongezonder, hebben meer chronische ziekten en gebruiken meer zorg.”

De dertien interviewers of ‘gezondheidsambassadeurs’ hebben samen 49 interviews gehouden en 50 observaties gerapporteerd, die ze onderling in kleine groepen hebben besproken. Ze hebben weliswaar twee trainingen gehad maar het blijven amateur-interviewers. Grootjans: “Het grote voordeel is dat ze zelf in de buurten wonen, het vertrouwen hebben van de bewoners en dus meer te horen krijgen dan een ‘deftige’ wetenschapper die op bezoek komt.”

De meest opvallende uitkomst is de behoefte aan vriendelijkheid of kindfullness, zoals Grootjans het noemt. “Dat betekent dat je als wijkbewoner omziet naar anderen, dat je groet, interesse toont, anderen aanspreekt. Alle leeftijdsgroepen vonden dat gezondheidsbevorderend. Ik ga uit van positieve gezondheid, lekker in je vel zitten. Wat men ook belangrijk vond was onderling vertrouwen, elkaar serieus nemen, ook door hulpverleners en bestuurders. Dat vergroot het gevoel van veiligheid. Dat is onder meer een probleem in Nazareth, waar een paar families een deel van de wijk terroriseert.”

En nu? “Dat is afwachten. Aan een aantal thema’s zou je extra aandacht kunnen besteden. Het budget loopt tot 2020. Leuk is dat één ambassadeur nu vlogt over gezondheid en een ander een kookclub is begonnen om wijkbewoners met elkaar in contact te brengen.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)