Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Geduld is een schone zaak

Geduld is een schone zaak

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Droomland

Stel, je krijgt als wetenschapper een zak met geld, onbeperkte tijd en personeel. Welk onderzoek zou je dan doen? Economiehoogleraar Thomas Dohmen zou een meerjarig en grootschalig onderzoek willen opzetten om te kijken of er een oorzakelijk verband is tussen geduldig gedrag (in economisch opzicht) en inkomen. En zo ja, hoe je dit gedrag het beste kan stimuleren.

Heb je liever €100 vandaag of €150 over twaalf maanden? En liever nu €100 of €140 over een jaar? Of €100 vandaag of €160 over een jaar? “Met dit soort vragen kun je meten hoe ‘geduldig’ mensen zijn in economisch opzicht”, zegt Dohmen. “Bij welk bedrag maakt het niet uit of ze de €100 of het hoge bedrag krijgen? Hoe hoger dit bedrag, hoe geduldiger mensen zijn.”

Eerder onderzocht Dohmen met vragen zoals die hierboven het geduld van 80 duizend mensen in 76 verschillende landen. Hij keek naar de verschillen tussen landen, maar ook tussen landgenoten.

Wat bleek? “Rijke landen als Australië, de Verenigde Staten, Duitsland en ook Nederland zijn veel geduldiger dan arme landen in Afrika en vooral in Zuid-Amerika.” Cultuur, leefomgeving en klimaat spelen een grote rol, denkt Dohmen. “In de laatste 70 duizend jaar heeft de mens vanuit Afrika de wereld bevolkt. Mensen in koude landen moeten meer rekening houden met de toekomst dan landen rondom de evenaar, waar op elk moment voldoende voedsel te vinden is. Bij dieren zie je dat ook. Eekhoorns in Noord-Amerika sparen veel meer dan diezelfde eekhoorn in Afrika.”

De belangrijkste conclusie van het eerdere onderzoek: “Er is een zeer sterke relatie tussen geduld en inkomen: geduldigere mensen – en dus ook geduldigere landen – hebben meer geld.” Natuurlijk spelen verschillende zaken een rol, maar volgens het model van Dohmen is geduld de grootste factor (60 procent). “Waarschijnlijk komt dat omdat geduldigere mensen meer investeren in zichzelf (opleiding), in kapitaal (sparen): in de toekomst dus.”

Maar wordt een mens geduldiger van een hoog inkomen? Of heeft die een hoog inkomen omdat hij geduldig is? Een klassiek kip-en-eiprobleem. “Ik verwacht het tweede, maar dat is na ons eerste onderzoek moeilijk te zeggen”, zegt Dohmen. “We hebben alleen een relatie gevonden, dat zegt niets over causaliteit. Dat zou ik graag willen onderzoeken. Als dat verband namelijk causaal is, hebben we mogelijk de sleutel (geduld) tegen armoede in de wereld gevonden.”

Geduldig gedrag meten is niet het enige dat hij wilt doen. “Daarnaast zou ik in een deel van de landen rond de evenaar instituties willen opzetten – die in rijke landen heel normaal zijn – die geduldig gedrag bevorderen. Denk aan banken die kinderen cadeautjes geven als ze bij hen sparen, of een overheid die het geld op de spaarrekening tot een bepaald bedrag verzekert. Gaat de bank failliet, dan krijgen mensen toch hun geld. Maar denk ook aan instanties die erop toezien dat contracten nageleefd worden en vaccinatieprogramma’s: een hogere levensverwachting zorgt er óók voor dat mensen zich meer concentreren op de toekomst en dus meer sparen. Het liefst zou ik dit 35 tot 40 jaar lang doen, zodat ik hele generaties kan volgen. Dan kan ik echt goed zien of het verband causaal is, of er verschillen tussen generaties ontstaan, of mijn ingrepen mensen geduldiger maken en of er verschillen zijn tussen landen met en zonder nieuwe instituties.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)