Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"Voor mij is het een tweede huiskamer, ik kom hier bijna iedere dag"

"Voor mij is het een tweede huiskamer, ik kom hier bijna iedere dag"

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Barman en keukenhulp bij Eetcafé de Preuverij

Hidde Bobbink/ 21/ derdejaars International Business/ werkt gemiddeld 10 uur per week, verdient 9 euro per uur

“Heeft hij mij al vermeld als zijn favoriete collega?”, klinkt het grinnikend achter de bar. “En mij als zijn minst favoriete?” Hidde Bobbink - met schort - hangt relaxed tegen de deurpost die toegang geeft tot de piepkleine keuken van Eetcafé de Preuverij. Hij grijnst, is het gedol van zijn collega’s overduidelijk gewend. Het is stilte voor de storm, vertelt hij, terwijl hij het aanrecht schoonveegt en zijn handen wast. De laatste gasten van een groep van 27 studenten druppelen binnen en over een klein uur krijgen die allemaal, liefst tegelijk, een hoofdgerecht naar keuze geserveerd.

Koken is een groot woord, vindt Bobbink. “We hebben dames die al jaren de bewerkelijke gerechten voor ons klaarmaken: zuurvlees, goulash, soep, de sauzen. Die warmen we ’s avonds op. Wij bakken wel het vlees, maken salades, broodjes voor de lunch, gooien de frites en schnitzels in de frituurpan, en zorgen dat het allemaal netjes op het bord komt.” Het eten is goed, vindt hijzelf, zeker voor de prijs die je betaalt, al is het uiteraard – “we zijn een eetcafé” – geen haute cuisine.

Bobbink werkte als scholier in een supermarkt, en wilde in zijn studententijd – “mijn oudere broer werkte hier ook” – de horeca in. “Ik vind het gezellig, je hebt contact met mensen die vaak een dagje of avondje uit zijn en meestal goed geluimd zijn.” Sinds 3,5 jaar werkt hij afwisselend als bartender of keukenhulp bij de Preuverij: “We zijn met een team van twintig mensen, 60 procent van ons is student, de rest is veelal Maastrichtenaar. De sfeer is leuk, voor mij is het een tweede huiskamer, ik kom hier bijna iedere dag. In de pauze tussen twee onderwijsgroepen drink ik een kopje koffie, maak een praatje.”

De telefoon gaat. “Een tafel voor vier personen? Ja, dat gaat lukken. Zeven uur, tot straks”, zegt de barman die een tel later alweer mee fluit op de muziek. Intussen maakt Bobbink in razend tempo twee borden op: salade, beetje atjar. De friet zit in de frituur, de satéstokjes liggen op de gril. Tussendoor rekent hij een uiensoep af en brengt dan twee hoofdgerechten naar de gasten. “Eet smakelijk. Als er nog iets nodig is, dan hoor ik het wel.” Opnieuw de telefoon: “Tafel voor vijf? Gaat lukken, tot zo.”

Hij is lid van het onafhankelijk herendipuut Chic Sat en komt veel leeftijdsgenoten tegen tijdens zijn werk. “Groepen studenten die hier vergaderen of komen eten. Maar ook niet-studenten. Die afwisseling aan gasten vind ik juist leuk.”  Hij drinkt weleens een biertje tijdens zijn werk, maar houdt het binnen de perken. “Het werkt niet prettig als je te veel op hebt. Je draagt verantwoordelijkheid, je bent niet op stap maar aan het werk.”

De bestelling van de groep van 27 is bijna rond, laat een van de barmannen weten. Alleen nog even de rokers buiten vragen wat ze willen eten. Bobbink, relaxed, en de andere keukenhulp maken zich klaar. Eindelijk, het echte werk kan beginnen.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)