Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Nieuwe klimaatpartijen bij universitaire verkiezingen

MAASTRICHT. Maar liefst vier nieuwe partijen zullen deelnemen aan de aankomende universitaire verkiezingen. Klimaat en duurzaamheid worden tussen 20 en 23 mei de belangrijkste onderwerpen. Een van deze partijen heeft zowel studenten als medewerkers; zeer uitzonderlijk aan de UM.

Een duurzaamheidscompetitie, de Green Office, de belofte om energieneutraal te zijn in 2030. Dat is staand UM-beleid, maar kennelijk is dit niet genoeg. Vier nieuwe partijen, die zich allemaal concentreren op klimaat en duurzaamheid, meldden zich voor de U-raadsverkiezingen. Sterker nog, “UM-medewerkers en -studenten dragen onbewust bij aan de vernietiging en uitbuiting van de aarde”, staat in de promotietekst van het nieuwe UM/FPN Sustainability. Dit omdat UM-medewerkers pensioen opbouwen bij het ABP, een fonds dat investeert in fossiele brandstofbedrijven als Shell.
Daar moeten we dus vanaf, vindt ook het nieuwe Climate Action Network, die een geleding heeft voor zowel studenten als wetenschappelijk personeel. Integreer klimaatverandering in alle curricula, zegt de partij. De UM moet waarborgen “dat geen student een opleiding afrondt zonder in contact te zijn gekomen met de uitdagingen en oplossingen betreffende klimaatverandering.”

Wat betreft de zetels: “Zoals het er nu uitziet zullen alle zetels gevuld worden, al moet een aantal lijsten nog officieel worden bevestigd”, zegt Niels Harteman, secretaris van het centraal stembureau. Dat was vorig jaar niet het geval, toen bleven er twee studentenplekken in de faculteitsraad van de Faculty of Psychologie and Neuroscience oningevuld. Dit jaar zijn er voor alle raden genoeg studenten, die nagenoeg allemaal voortkomen uit de bekende F-raadpartijen, legt Harteman uit.
Ook het ondersteunend en beheerspersoneel (OBP) had in eerdere jaren weleens problemen om alle zetels te vullen, maar dat is dit jaar anders. Het aantal mensen op de lijsten komt exact overeen met het aantal OBP-plekken in de F-raden, zegt Harteman. Daarvoor hoeft er dus niet gestemd te worden. Bij de U-raad wel, daar zijn er vijf OBP’ers voor vier plekken.

Tot slot een uitstapje naar een andere universiteit in Nederland, de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daar zijn dit jaar géén verkiezingen voor de universiteitsraad. Er zijn namelijk te weinig studenten die zich kandidaat hebben gesteld (slechts tien, terwijl er twaalf zetels te verdelen zijn). De stemlokalen voor de medewerkers in de Rotterdamse universiteitsraad gaan wel open.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)